Back to overview

Nieuws

BOTA À LA CARTE

Cultuur verbindt mensen.

In deze tijden van sociaal isolement, hebben we dus meer dan ooit kunst nodig.
De zalen en galerijen van Botanique blijven voorlopig gesloten, maar als jullie niet naar ons kunnen komen, dan komen wij naar jullie.

Vanaf vandaag bieden we jullie dagelijks via ‘Bota à la Carte’ de interessantste links om muziek en visuele kunst te blijven ontdekken. We delen de leukste optredens, livestreams van boeiende artiesten, virtuele tentoonstellingen, podcasts waar dieper wordt ingegaan op de magie van muziek, content voor kinderen, …

Zo hopen we jullie ook wat te helpen om door deze moeilijke periode te geraken. Zorg goed voor elkaar.

bota à la carte

 

03.04.2020

Festival 'Je Reste à La Maison'

Naast Les Nuits Botanique zijn er nog een groot deel festivals uit het voorjaar uitgesteld of zelfs geannuleerd, zowel hier als over de landsgrenzen heen. Daarom hebben een aantal professionals uit de muziekindustrie besloten om een festival op het internet te lanceren!

Sinds woensdag en nog tot 7 april kan u terecht op Facebook voor het Festival Je Reste à la Maison. Artiesten spelen er allemaal sets vanuit hun eigen huis via livestream. ’s Namiddags is er een programmatie voor kinderen, vanaf 17u mogen de iets ouderen een feestje bouwen.

Er zijn al meer dan 90 artiesten die zich hebben aangesloten bij het initiatief, waaronder Yael Naim, Isaac Delusion, Tim Dup, Victor Solf, Julien Granel en Sages Comme des Sauvages. Via deze link kan je het dagprogramma vinden, en naar de optredens zelf kijken. Trek je beste festival-outfit aan en geniet mee!

je reste à la maison
Nicolas Michaux - Volta Bruxelles 2017

Nicolas Michaux zet het Franstalige lied op zijn manier verder. Ook al zingt hij soms in het Engels. Op muzikaal vlak schuwt hij geen enkel risico. Op ‘À la vie, à la mort’ zet hij psych-rockballads en new wave recht tegenover elkaar. Michaux verleidt je steeds weer met een zekere romantiek en originaliteit, die doet denken aan Mac DeMarco en François & The Atlas Mountains.

Op Les Nuits 2020 komt hij dit najaar zijn nieuwste album ‘Amour colère’ voorstellen op de Capitane Label Night, hier kan je alvast nog eens genieten van zijn optreden bij Volta in 2017.

Hervé - Si bien du mal (Clip spécial confinement)

In zijn muziek legt Hervé zijn ziel bloot. Hij verzamelt er invloeden uit chanson, rap en elektronische muziek, wat ervoor zorgt dat zijn introspectieve songs soms ook uitermate dansbaar zijn. Het vormt de ideale combinatie voor deze tijd van sociaal isolement, en dat bewijst de singer-songwriter met de clip voor zijn nieuwe single ‘Si bien du mal’.

Het filmpje is opgenomen in zijn keuken, tijdens zijn eigen quarantaine, en hij laat erin maar al te graag zien hoe je iets doodnormaal als koken best wel leuk kan maken. Trek je eigen pantoffels aan en dans mee!

02.04.2020

#ikluisterbelgisch

Botanique heeft een hart voor elk Belgisch muzikaal talent dat het nu ook hard te verduren heeft. Daarom sluiten we ons ook aan bij de campagne #ikluisterbelgisch, en delen we vandaag onze nieuwe playlist Radio Lokaal.

Ontdek onze favoriete artiesten van eigen bodem! Misschien zit jouw volgende favoriete artiest er wel tussen …

ikluisterbelgisch
cabane - "a document"

Thomas Jean Henri heeft een rijke achtergrond in de muziekwereld. Na zijn periode als Soy Un Caballo werd hij tourmanager van onder andere Stromae. Door zijn drukke leven had de Brusselaar echter nood aan een plek om tot rust te komen, zijn “cabane”.

Sinds 2015 werkte hij onder de naam cabane aan een intense, intieme indie-folkplaat, met bijhorend foto- en videoproject, samen met Kate Stables van This is the Kit en Bonnie ‘Prince’ Billy.

De plaat verscheen eerder dit jaar en werd enthousiast ontvangen door nationale én internationale pers. Net voor de release maakte cabane ook een documentaire, waarin bekend en minder bekend volk onder andere gevraagd werd wat ze van het album vonden… nog voor ze het gehoord hadden.

Benjamin Schoos - Botanique 2017

Als labelhoofd van Freaksville en muzikant aan de zijde van Lio, Laetitia Sadier (Stereolab), Damo Suzuki (CAN) en Chrissie Hynde (The Pretenders) heeft Benjamin Schoos een druk leven. Hij is echter ook een ongelooflijke zanger, met een voorliefde voor de Franse chanson.

Schoos weet hoe hij zijn stem op allerlei verschillende manieren kan inzetten, waardoor zijn shows het midden houden tussen concert en performance.

Later dit jaar komt hij terug naar de Botanique, maar hier kan je alvast luisteren naar zijn vorige passage in Brussel in 2017.

01.04.2020

In het atelier van ... Sébastien Bonin

Iedere woensdag kan je in Bota à la Carte ook terecht voor een wekelijkse dosis visuele ontdekkingen!

In onze reeks “In het atelier van…” bezoeken we onze recentste tentoonstellingen door de ogen van de kunstenaars die ze gemaakt hebben. We delen ook virtuele rondleidingen, anekdotes en leuke inhoud voor de kinderen.

Deze week ontmoeten we Sébastien Bonin.

“Sébastien Bonin is een dichter die zich zelden eenduidig uitdrukt, die de spot drijft met de syntaxis en de semantiek, maar een eerbetoon brengt aan de lange traditie van de poëzie. Hij geeft niet om de vermeende regels van de schilderkunst. Onverschillig voor het krampachtige streven naar originaliteit put hij onbeschaamd en bewust uit de geschiedenis van kunst en cultuur.” – Charlotte Friling, DOCUMENTI, 2019 (tentoonstellingstekst)

Heb je zin om meer te ontdekken over de wereld van onze artiesten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief tentoonstellingen!

Bota Kids: Sébastien Bonin's kleine atelier

Download hier ‘Sébastien Bonin's kleine atelier’, een boekje met creatieve spelletjes dat je op een plezierige wijze helpt de spannende wereld van deze artiest te ontdekken!

bonin klein atelier
Niklas Paschburg - Eurosonic Festival 2019

Ook Niklas Paschburg gaat op zoek naar de grenzen van zijn kunst. Net als onder andere Nils Frahm en Kiasmos creëert hij klanktapijten die de zachtheid van zijn neo-klassiek op piano combineren met elektronische muziek.

In het najaar laat hij het publiek in de Botanique wegdromen, vandaag kun je alvast meegenieten van zijn optreden in de Nieuwe Kerk in Groningen vorig jaar, in het kader van het Eurosonic Noorderslag festival.

31.03.2020

JFDR - Live on KEXP

IJsland heeft ons de laatste jaren al ontzettend verwend qua muziek. JFDR is misschien wel op weg om haar plek tussen groothedenals Ólafur Arnalds en Sigur Rós te veroveren.

Met Björk, de meest legendarische IJslandse artieste en JFDR's grote inspiratie, heeft ze zelfs een grote fan. Eerder deze maand verscheen haar tweede album ‘New dreams’, waarop ze opnieuw klassiek, folk en electronica op een geweldige manier combineert.

Bekijk hier haar optreden bij KEXP en geniet mee.

Smashing Pumpkins - Botanique 1998

Doorheen de jaren hebben we bij Botanique toch al een pak legendarische concerten meegemaakt. Zo brachten The Smashing Pumpkins in 1998 hun atmosferische alt-rock naar onze tuin.

Letterlijk daags voor de release van het geweldige ‘Adore’, kreeg Brussel een band op het toppunt van zijn kunnen te zien. ‘Ava adore’, ‘Tonight tonight’, ‘Bullet with butterfly wings’, ‘1979’: de lijst aan klassiekers is onwaarschijnlijk.

Grijp een pintje uit de koelkast en laat die gitaren nog eens ronken door je woonkamer!

Mikill Pane and Marcel Somerville in conversation with Zebra Katz

Rapper Mikill Pane en Marcel Somerville (vroeger bekend als Rocky B van Blazin’ Squad, nu vooral van zijn deelname aan Love Island) presenteren iedere woensdag een talkshow op Fubar Radio die ze zelf omschrijven als “if Woman’s Hour was hijacked by metrosexual guys”.

Iedere week ontvangen ze er boeiende gasten uit de wereld van muziek, tv en comedy. Afleveringen komen telkens nadien online als podcast. Beluister hier de aflevering van vorige week, waarin Zebra Katz praat over hoe de toekomst voor hem nu indringend veranderd is.

30.03.2020

Little Dragon - A Colors Show

Eind vorige week verscheen het nieuwe album ‘New Me, Same Us’ van Little Dragon. Om dat te vieren, werd zangeres Yukimi Nagano gevraagd om een exclusieve Colors Show te spelen rond een van de nieuwe nummers. De keuze viel op ‘Another Lover’, een song die nog maar eens bewijst hoe aanstekelijk de bands mix van triphop en electro-pop wel is. Iets wat het publiek van de Botanique ook zal ondervinden in oktober.

Subbacultcha Quarantine Art Card

Subbacultcha is een organisatie die zich inzet om grensverleggende artiesten in België en daarbuiten dichter bij hun publiek te brengen. Met een lidmaatschap krijg je toegang tot de beste concerten, feestjes, tentoonstellingen en nog veel meer.

Ook voor zo’n organisatie is deze epidemie natuurlijk een moeilijke periode. Subbacultcha wil echter de artiesten in zijn netwerk ondersteunen, en lanceerde daarom de Quarantine Art Card. Iedere vrijdag ontdekken leden een creatie van een aangesloten artiest: foto’s, artwork, digitale concerten, het kan allemaal. De fysieke producten kunnen op het einde van de quarantaineperiode opgehaald worden, als een mooie start voor de terugkeer naar het normale leven.

Vorige vrijdag werd bekendgemaakt dat het tweede werk van de hand van U.S. Girls komt, een Amerikaanse artieste die al een paar keer bij Botanique speelde.

Wil je ook artiesten steunen op deze manier? Schrijf je dan in via deze link.

Subbacultcha - Art Card
Focus Vif: "Aime ton disquaire! (encore plus à cause du coronavirus)"

Vorige week werd de campagne #LoveRecordStores gelanceerd, in een poging de online stores van je favoriete muziekwinkels in de kijker te zetten. Grote namen als Elton John en Paul Weller steunen het initiatief. In dit artikel van Focus Vif lees je er alles over (in het Frans). Vergeet je indies niet bij je online aankopen!

JoJo - MTV Unplugged at Home

De serie concerten van MTV Unplugged is ondertussen legendarisch. Maar ook zo’n instituut moet zich aanpassen aan de vreemde tijden waarin we momenteel leven. Daarom brengt MTV ons nu de Unplugged at Home shows: een akoestische show, bij een artiest thuis.

De première was voor Wyclef Jean, maar voor de tweede aflevering werd gekozen voor r&b-icoon JoJo (in het najaar bij Botanique te zien!). Vanuit haar eigen slaapkamer brengt ze hits als ‘Too Little Too Late’ en ‘Small Things’.

Meezingen is aanbevolen!

27.03.2020

Glauque - 'Vivre'

Op het kruispunt van Samber en Maas is een van de meest intrigerende bands van dit moment geboren. Glauque mixt elektronische experimenten, verlegt de grenzen van hiphop en herdefinieert wat een Frans chanson precies is. Het zorgt voor een compleet unieke sound, die je sinds gisteren kan ontdekken op hun eerste ep ‘Glauque’. Luister hier alvast naar het nummer ‘Vivre’, en naar de speciale boodschap van de band.

Het vijftal komt die ep trouwens ook bij ons voorstellen. En we hebben meteen een nieuwe datum voor hun concert op Les Nuits: 6 oktober 2020!

En niet vergeten: blijf thuis, rust goed uit, en hopelijk tot snel <3

SUZANE - Basique, le concert des révélations

Suzane was hard op weg om een professionele danseres te worden, maar het leven besliste er anders over. Toch is die passie gebleven, waardoor ze nu doorheen haar eigen muziek beweegt op een compleet unieke manier. Haar mix van dans met elektronische beats die doen denken aan Stromae, zorgde ervoor dat ze vorig jaar de meest geboekte artieste van het festivalseizoen in Frankrijk werd.

Wie een voorsmaakje wil van haar optreden tijdens Les Nuits (of wie gewoon een steengoede show wil zien), kan hier haar show bij Basique bekijken. Dat wordt gegarandeerd dansen in de woonkamer!

Romano Nervoso in The Strongroom Bar

Er is geen beter feestje dan een spaghetti-rock feestje! Dé ideale soundtrack daarvoor is natuurlijk Romano Nervoso. Ook zonder reden staat de band garant voor een ruige party, maar dit jaar vieren ze ook nog eens hun 10-jarig bestaan (waaronder in het najaar bij Botanique!). Ze speelden eerder al in het voorprogramma van Therapy?, Triggerfinger, Band of Skulls en Johnny Hallyday.

Die laatste was grote fan, en je ontdekt zelf waarom als je dit optreden in de Londense Strongroom Bar bekijkt. Haal die luchtgitaar alvast maar boven!

26.03.2020

Radio Quarantine

Ondanks dat we bij Botanique volop blijven werken (veilig van thuis uit!), zijn het ook voor ons vreemde tijden. Muziek is gelukkig een grote steun. Ben je benieuwd naar welke artiesten ons hierdoor helpen? Of ben je gewoon op zoek naar goeie nieuwe nummers?

Beluister dan zeker onze Spotify-playlist ‘Radio Quarantine’! We hebben een fijne selectie gemaakt, met artiesten van over de hele wereld en uit zeer uiteenlopende genres. Hopelijk vind je er ook iets terug die je hart beroert.

Radio Quarantine logo
Smino at Pitchfork Music Festival 2018 in Chicago

Het gaat de laatste jaren snel voor de Amerikaanse mc Smino. Sinds de release van zijn eerste ep’s en debuutplaat ‘blkswn’ wordt hij gezien als één van de grootste talenten van de rapscene in Chicago. Ondertussen bezwijkt de rest van de wereld ook al voor zijn melodische hiphop. Op zijn eerste headlineshow op Belgische bodem is het nog even wachten tot het najaar (bij Botanique!). In 2018 mocht hij een thuismatch spelen op het Pitchfork Music Festival in Chicago. Die geweldige performance kan je hier bekijken!

Aloïse Sauvage : "Les femmes de ma génération sont plus décomplexées" (L'Echo)

Is er iets wat Aloïse Sauvage niet kan? Haar diversiteit aan talenten lijkt eindeloos, zoals iedereen die haar de voorbije jaren aan het werk zag in de Botanique kan beamen. Eind februari verscheen haar debuutplaat, het geweldig onthaalde ‘Dévorantes’.

Vorige week zat L’Echo met haar samen voor een interview (in het Frans), over hoe ze muziek maakt, representatie, leven als jonge vrouw in de rap scene, en haar grootste invloeden.

25.03.2020

MUZIKANTEN EN LABELS HEBBEN DANKZIJ BANDCAMP IN EEN DAG 4,3 MILJOEN DOLLAR BINNENGEHAALD

Vrijdag 20 maart was een speciale dag op Bandcamp. Het platform had beslist om die dag alle inkomsten van aankopen integraal naar de artiesten te laten gaan. Zo wou het de aandacht vestigen op de impact van de huidige epidemie op de levens van artiesten over de hele wereld.

Vandaag heeft Bandcamp de resultaten van die dag bekendgemaakt. In 24 uur tijd zijn niet meer dan 800.000 artikels verkocht, wat ervoor zorgde dat er 4,3 miljoen dollar rechtstreeks naar de artiesten en labels is gegaan.

Soccer Mommy Live at KCRW

Vorige week speelde Soccer Mommy nog een volledige set bij KCRW. Die kunnen jullie hier beluisteren, in voorbereiding van haar concert bij Botanique op 13 juni!

RA Exchange

Resident Advisor biedt talloze manieren om talent uit het elektronische genre in de spotlight te zetten. Op dit moment is het bezig met het project ‘Save Our Scene’, om alle artiesten die getroffen worden door de huidige epidemie te steunen.

Het biedt ook twee geweldige podcasts aan. De RA Podcast geeft zowel grote namen als aanstormend talent de kans om hun muziek aan bod te laten komen. De RA Exchange is dan weer een boeiende reeks interviews met artiesten van over de hele wereld. Wij pikten er voor jullie aflevering 500 uit, met Tom Jenkinson van Squarepusher. Hij praat er over zijn eerste album in vijf jaar 'Be up a hello', zijn 'Lamental'-ep en zijn aankomende tour (die nu wel wat aangepast wordt). Je kan de podcast beluisteren via Soundcloud, Spotify, Apple Podcasts of via de website van Resident Advisor.

Beide podcasts hebben al honderden afleveringen, onmisbaar voor fans van het genre!

 

24.03.2020

Manu Dibango : 1933-2020

Manu Dibango was saxofonist, een emblematisch figuur van de Afrikaanse muziekscene en een echte afro-jazzlegende. Hij verliet ons dinsdag 24 maart, op 86-jarige leeftijd. "Papa Manu", "Le Doyen", "Papy Groove" of simpelweg "Manu", passeerde tijdens zijn carrière van zestig jaar meerdere keren bij Botanique. In 1990 was hij erbij voor l'Été Botanique, net als bij Les Nuits Botanique 1994. Tijdens Les Nuits 1997 kreeg hij de Chapiteau in beweging als nooit te voren. 

Hij was geboren in Douala en arriveerde in Marseille in 1949. Met "Soul Makossa" schreef hij een van de grootste hits van de wereldmuziek, en een paar maanden geleden stond hij nog op het podium. Manu Dibango gaat nu Fela Anikulapo Kuti en Dizzy Gillespie achterna, twee andere koningen van respectievelijk Afrobeat en jazz, die hij zo respecteerde.

Manu Dibango - Olympia Paris - LIVE HD
Manu Dibango, Courtney Pine - Aye Africa