Pianisphère 2 : François Mardirossian - Allen Ginsberg From the beat generation - Stephane Ginsburgh (ONLINE)

classical
zondag
22
november 2020
  • YOUTUBE / FACEBOOK
16:30

Wanneer

zo. 22 nov, 2020

Waar

  • YOUTUBE / FACEBOOK

Deuren

16:30

Organisatie

Ars Musica & Botanique
Mardirossian

Deel 1 : François Mardirossian, solo

Moondog is een non-conformistische eigentijdse muzikant die zich, wars van alle stromingen en modes, op de kruising tussen geschreven en populaire muziek bevindt: jazz, barok en precolumbiaanse muziek. Hij kan beschouwd worden als een voorloper van de Amerikaanse minimalisten (Glass en Reich zeggen zelf hem veel verschuldigd te zijn). François Mardirossian is al vele jaren gepassioneerd bezig met het herontdekken van zijn pianistisch werk en weidde er zijn eerste, meermaals gelauwerde plaat aan.

Tijdens zijn concert combineert François Mardirossian werken van Moondog met pianostukken van de Franse componist Frédéric Lagnau, een innemende figuur van het typisch Franse minimalisme waar invloeden van Reich, Alkan en Satie vrolijk door elkaar worden gemengd. Het maakt Lagnau’s muziek zowel ontroerend, virtuoos als spiritueel. Frédéric Lagnau, die in Luik nog een leerling van Frédéric Rzewski was, ontviel ons veel te vroeg en laat bij iedereen die hem kende, de herinnering achter van een rijke en genereuze persoonlijkheid. Een concert als een dubbel eerbetoon dus.

Stéphane Ginsburgh

Ginsberg by Ginsburgh

Allen Ginsberg (1926-1997), samen met William Burroughs en Jack Kerouac een emblematische figuur van de literaire "Beat Generation", viel onder meer de consumptiemaatschappij, het militarisme en de seksuele onderdrukking van zijn tijd aan. Hij maakte niet alleen de weg vrij voor de vele uitdrukkingen van de tegencultuur van de jaren zestig, maar ook voor de groeiende belangstelling voor Aziatische denkwijzen, zoals het boeddhisme, dat hij zelf beoefende.

Frederic Rzewski is een uitmuntend componist en virtuoos pianist. Hij is een leerling van vooraanstaande componisten als Milton Babbitt en Luigi Dallapiccola. Medeoprichter van Musica Elettronica Viva met Alvin Curran en Steve Lacy, heeft hij de hedendaagse muziek een heel bijzondere dynamiek gegeven. Met name zijn gebruik van improvisatie zowel op akoestisch als op electronisch vlak heeft daar in het bijzonder toe bijgedragen.

Wat Jerome Kitzke betreft, zijn composities werden steeds door het meest uiteenlopende materiaal geïnspireerd: jazz, Indiase liederen of de poëzie van de "Beat Generation".Het zijn deze twee componisten die Stéphane Ginsburgh in de Botanique voorstelt. Hij is een pianist die even goed thuis is in het klassieke repertoire als in de meest waanzinnige interpretaties van hedendaagse muziek.

Hij leent eveneens zijn stem aan een nieuwe creatie van Frederic Rzewski, die Allen Ginsberg, een van de meest opwindende en unieke dichters van de 20e eeuw, en performer Jerome Kitzke in een spannende eenmansshow samenbrengen, waarbij muziek en literatuur meesterlijk samensmelten.

PROGRAMME

Partie 1 - François Mardirossian -

Elf Dance - Moondog

Jazz Book I et II - Moondog

Fiesta - Moondog

Barn Dance - Moondog

Pastoral - Moondog

Bird’s Lament - Moondog

À mesure et au fur - Frédéric Lagnau

Carrément rondement - Frédéric Lagnau

La gamme qui teinte - Frédéric Lagnau

Morning Song of the jungle sun - Frédéric Lagnau

Wind Mosaïcs - Frédéric Lagnau

Partie 2 - Stéphane Ginsburgh -

America - Frédéric Rzewski (1938), Création mondiale - Commande ARS MUSICA

Similar events

dinsdag
23
nov 2021

Deuren

19:30

Waar

  • Museum
zondag
22
november 2020

Partners