MEROPE WITH THE VILNIUS CHAMBER CHOIR JAUNA MUZIKA - CATHERINE GRAINDORGE & GUESTS

experimental, folk
zondag
23
april 2023
  • BOZAR
19:00

Extra info

PRIJS : 24 EUR

Internationaal collectief via Litouwse traditie op zoek naar verbinding

Wanneer

zo. 23 apr, 2023

Waar

  • BOZAR

Deuren

19:00

Organisatie

BOZAR & Botanique
les nuits 2023

MEROPE WITH THE VILNIUS CHAMBER CHOIR JAUNA MUZIKA

Gezien de meeste leden van buiten Litouwen komen, is het moeilijk om Merope als een Litouwse band te classificeren. Maar hun sound is een perfect voorbeeld van hoe Litouwse traditie te combineren valt met de moderne geluiden van de wereldmuziek. Merope creëert soundscapes door een mix van elektronisch, ambient, indie en traditionele muziek, waarbij Litouwse zang en de kanklės een belangrijke rol spelen. Het is een verbindend geluid, waarbij op zoek gegaan wordt naar de gedeelde roots van alle muzikale creatie, en die transculturele eenheid promoot.

Merope houdt zich ook bezig met de wereld buiten hun muziek, zoals de staat van de natuur en onze afhankelijkheid van energie. Daarom nam de band bijvoorbeeld hun debuutplaat op in een natuurlijke setting, met enkel behulp van zonne-energie.

Dit streven naar harmonie is typerend voor Merope en hun zoektocht naar wat ons verbindt. Hun muziek is het toonbeeld van hoe traditie verwerkt kan worden in een moderne manier van leven. De mix van akoestisch en elektronisch is beklijvend, emotioneel en genuanceerd, zonder te vervallen in clichés.

Merope brengt natuurlijke rust in een wereld vol deadlines.

De avond wordt begeleid door de hemelse klanken van de Stroom.tv DJ's (Ziggy Devriendt, ...) voor de show en tijdens de pauze.

Merope live with Vilnius chamber choir Jauna Muzika - Bitinėlis
Merope - Sakale
catherine_graindorge

CATHERINE GRAINDORGE & GUESTS: SONGS FOR THE DEAD

Sinds 2012 en de release van haar solodebuut, heeft de Brusselse violinist en singer-songwriter Catherine Graindorge samengewerkt met onder meer John Parish, Hugo Race, Pascale Humbert en Bertrand Cantat (Détroit), Warren Ellis, Mark Lanegan en Nick Cave (Jeffrey Lee Pierce Project). Ze componeerde daarnaast voor dans-, theater- en filmvoorstellingen.

In 2021 verscheen haar meest recente solo-album via Tak :Til (sublabel van Glitterbeat). Ze ging daarvoor in Bristol opnemen met de legendarische John Parish. In September 2022 verscheen vervolgens ‘The dictator’, een nieuw project samen met de enige echte Iggy Pop.

In de Henry Le Boeufzaal in Bozar stelt ze ‘Songs for the Dead’ voor, een creatie in het kader van Les Nuits Botanique. Deze keer krijgt ze hulp van Simon Huw Jones (And Also The Trees), Pascal Humbert (16 Horsepower, Lilium) en Simon Ho.

Met verre echo’s van Max Richter’s cinematografische geluid en Warren Ellis’ melodieën, belooft het een tijdloos project te worden.

Catherine Graindorge - Lockdown
Catherine Graindorge feat. Iggy Pop - The Dictator