Back to overview

Nieuws

De Week van de Belgische Muziek

Semaine de la musique belge

 

In het kader van de Week van de Belgische Muziek opent Botanique virtueel zijn deuren voor livestreamconcerten vanuit de Rotonde, het Museum en de Orangerie. Mathilde Fernandez (10/02), David Numwami (11/02), MEYY (12/02) en YellowStraps (13/02) tekenen live en direct present in je sofa om 19u. Sit back and relax, deze beloften van onze lokale scene zijn geboren podiumbeesten die je woonkamer fier zwart-geel-rood kleuren.

VI.BE (aanspreekpunt voor artiesten en de muzieksector) en VRT zetten samen met verschillende spelers uit de muzieksector en diverse andere media de schouders onder de Week van de Belgische Muziek. Van maandag 8 tot en met zondag 14 februari wordt muziek van eigen bodem extra in de spotlights gezet om de zwaar getroffen muzieksector een hart onder de riem te steken. Tijdens de week worden over heel België tal van muzikale initiatieven ondernomen, die er samen één grote liefdesverklaring aan Belgische muziek van maken!

 

10/02  Mathilde Fernandez (Museum)

Als kind uit een gezin van progressive rockers werd Mathilde Fernandez al op jonge leeftijd ondergedompeld in een universum van onklasseerbare concerten die zweven tussen performance en muziek. Die vroege ontmoeting met het artistieke milieu duwde haar in de richting van de beeldende kunst. Haar muzikale project begon pas toen toen ze de verschillende mogelijkheden van haar stem verkende, wat vandaag de dag is uitgedraaid tot een electro-akoestische mengelmoes. Als je goed luistert, bespeur je invloeden van Nina Hagen, Kate Bush, Catherine Ringer, Lene Lovich en Diamanda Galas. Ondertussen is ze ook frontvrouw van ascendant vierge, het raveduo dat alle dansvloeren tussen Brussel, Berlijn en Parijs in lichterlaaie zet.

 

11/02  David Numwami (Orangerie)  

David Numwami is terug van eigenlijk nooit weggeweest. De frontman van Le Colisée verdween de voorbije jaren even uit de spotlights om te toeren met Charlotte Gainsbourg, François and the Atlas Mountains en Sébastien Tellier. Hij werkte ook samen met Moodoïd en Nicolas Godin. In 2019 bracht de charismatische singer-songwriter met een vernuftig popinstinct al een voorsmaakje van zijn nieuwe project op Les Nuits Botanique. Intussen heeft Numwami in de vorm van 'Beats!', 'Fisc d'amour' en 'Thema' een stel goed onthaalde eerste singles uit; meer van dat mag je verwachten tijdens het concert voor de Week van de Belgische Muziek.

 

12/02  MEYY (Rotonde)

De 19-jarige Brusselse zangeres en producer Charlotte Meyntjens brengt als MEYY oprechte lo-fi songs met een fragiele sound. Op jonge leeftijd begint ze nummers te schrijven en komt ze in contact met poëzie en dans. Met producer en goede vriend L’étreinte maakte ze het nummer 'Angelic Lies', een eerste, door R&B, neo-soul en pop geïnspireerde single. MEYY volgt letterlijk en figuurlijk haar dromen. Hierin worden haar diepste gevoelens blootgelegd die ze vertaalt naar lyrics die zich steeds als brieven naar één of meerdere personen richten. Genres bestaan niet zozeer in de songwriting van MEYY. De vibe die ze tijdens het componeren voelt, bepaalt alles. Dat levert instinctieve nummers op vol lust, passie, euforie en pijn - herkenbare emoties en verhalen waarmee ze ook bij het publiek een gevoelige snaar weet te raken.

 

13/02  YellowStraps (Orangerie)

YellowStraps en de Botanique hebben een verleden. De groep speelde hier al zeven keer, waarvan één keer in het voorprogramma van Ibeyi en één keer om hun project met Le Motel voor te stellen. De broertjes Murenzi zijn dan ook een van België's grotere urbantalenten, met lome soul die fans van James Blake tot Sampha achter de oren doet kietelen. Op de Red Bull Elektropedia Awards gingen ze in 2014 nog naar huis met de trofee voor most promising band. Na een viraal gegane sessie voor het invloedrijke YouTubekanaal Colors, brachten YellowStraps in de vorm van "BLAME" een derde release uit op Majestical Casual Records. Intussen werkt het duo aan meer nieuw materiaal: verwacht je aan meer ultrasmoothe jazz-, soul-, hiphop- en electronicageluiden met de meest chille vibes. 

 

14/02 — Finale Concours Circuit

Een niet te missen evenement voor de opkomende muziekscene in de Federatie Wallonië-Brussel. Concours Circuit is de springplank voor artiesten met alternatieve muziek en frisse ideeën! Na uren luisteren en een overlegvergadering hebben de leden van de luisterjury 20 muzikale projecten gekozen uit meer dan 330 aanmeldingen. Een eclectische en kwalitatieve selectie waaruit twee andere jury's vervolgens tijdens selectie-avonden er nog eens vier uit moesten kiezen. Die strijden nu voor de podiumplaatsen.

Semaine de la musique belge