Back to overview

Nieuws

BOTA À LA CARTE

Cultuur verbindt mensen.

In deze tijden van sociaal isolement, hebben we dus meer dan ooit kunst nodig.
De zalen en galerijen van Botanique blijven voorlopig gesloten, maar als jullie niet naar ons kunnen komen, dan komen wij naar jullie.

Vanaf vandaag bieden we jullie dagelijks via ‘Bota à la Carte’ de interessantste links om muziek en visuele kunst te blijven ontdekken. We delen de leukste optredens, livestreams van boeiende artiesten, virtuele tentoonstellingen, podcasts waar dieper wordt ingegaan op de magie van muziek, content voor kinderen, …

Zo hopen we jullie ook wat te helpen om door deze moeilijke periode te geraken. Zorg goed voor elkaar.

bota à la carte

 

29.05.2020

 

Uw dagelijkse dosis muziek en visuele kunsten via 'Bota à La Carte' komt deze vrijdag tot een einde. Bijna 3 maanden lang boden we jullie via deze weg culturele nieuwtjes om even te ontsnappen, te dansen en te dromen gedurende de quarantainedagen. 

Onze concertzalen blijven voorlopig helaas gesloten, maar gelukkig blijft de culturele wereld op volle toeren draaien. Daarom zullen we wekelijks must-sees, must-hears en must-reads in het NEWS-tabblad van onze site met jullie delen. 

Zorg goed voor elkaar.

 
ASGEIR - Going Home Acoustic Session

De IJslandse singer-songwriter Ásgeir Trausti Einarsson, beter bekend als Ásgeir, was een paar maanden geleden in de Orangerie om zijn nieuw album ‘Bury the moon’ voor te stellen. Dit was echter niet zijn eerste bezoek aan de Botanique. In 2012 verbrak hij met de verkoopcijfers van zijn debuutalbum 'Dýrð í dauðaþögn' in IJsland alle records. De plaat kreeg twee jaar later dan ook een internationale uitgave, die gepaard ging met een releaseshow in de Botanique tijdens Les Nuits 2014. ‘Bruxelles Ma Belle’ vroeg hem toen om een akoestische versie van zijn nummer ‘Going Home’ te brengen in de tuin van de Botanique.

28.05.2020

Other Lives - opbmusic Live Sessions

Vijf jaar na ‘Rituals’ keert Other Lives terug met nieuw werk in de vorm van 'For their love': een poëtische plaat over individuele en maatschappelijke struggles in turbulente tijden en hun meest suggestieve en intieme plaat tot op heden. Ter gelegenheid van de nieuwe release, nodigt het duo Jesse en Kim Tabbisch ons uit voor een livesessie vangij hen thuis om een paar nummers van het nieuw album te brengen. Tijdens Les Nuits deelt de band de affiche met Baxter Dury, Louise Verneuil en Robbing Millions.

Mayra Andrade - Colors Show

Als Kaapverdische zangeres draagt Mayra Andrade de muzikale erfenis van haar land waardig. Ze werd in Cuba geboren uit Kaapverdische ouders en groeide op in Senegal, Angola en Duitsland en Frankrijk. Ze koestert haar muzikale erfenis hartstochtelijk en brengt nummers in het Creools met invloeden uit westerse pop. Tijdens haar COLORS-sessie brengt ze haar opmerkelijke single ‘Tan kalakatan' uit ‘Manga’, haar vijfde album. Dit next big thing van de zuiderse pop komt tijdens Les Nuits naar Brussel en dit wil je zeker niet missen.

27.05.2020

Noé Preszow

Om nieuw talent te ondersteunen, kiezen France Bleu (Radio France), La Première (RTBF), ICI Musique (Radio-Canada) en Option Musique (RTS) een ‘Découverte francophone’ (Franstalige ontdekking) uit. De winnaar is niemand anders dan de Brusselse singer-songwriter Noé Preszow. De vier Franstalige radiozenders uit België, Frankrijk, Zwitserland en Canada zullen zijn nummer ‘À nous’ voor minstens 2 maanden lang op hun zenders laten spelen. Ontdek hem tijdens Les Nuits op 24 september voor een uniek concert in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laeken naast Yael Naïm.

Donny Benét pet sounds sessions

Donny Benét, de disco-fanaat uit Sydney, is op het eerste gezicht een heel komisch karakter. Maar zijn muziek is alles behalve een grap. Hij leerde de accordeon spelen van zijn vader, een oude jazzmuzikant. Zoals je ook kan opmerken in deze ‘Pet Sounds Session’, bespeelt hij meeste instrumenten zelf (voornamelijk synthesizers). In 2011 brak hij door met zijn debuutalbum ‘Don’t hold back’ en vorige week nog bracht hij zijn vijfde langspeler ‘Mr experience’ uit. Je kan reeds genieten van zijn steamy post-ironische grooves tijdens deze sessie. We maken ons alvast klaar voor een onvergetelijke avond in de Orangerie.

26.05.2020

 
SCIVIAS

Vrouwen zijn tot vandaag nog steeds ondervertegenwoordigd in de hele sector, zowel op het podium, in de technische beroepen als in leidinggevende functies. Dit is een kwestie waarmee SCIVIAS zich bezig houdt.

Er zijn helaas weinig statistieken over het onderwerp, maar gelukkig bestaat er heel wat documentatie om hierover meer kennis te verwerven. Op Arte bijvoorbeeld kan je de documentaireserie ‘Sex & music’ bekijken, 3 afleveringen over de plaats van de vrouw in de muziekindustrie sinds de jaren vijftig. Wil je meer te weten komen over de vrouwen in rockwereld? ‘Haut les filles’ biedt hier een antwoord op. De film/documentaire ‘Band de filles’, bevraagt de vrouwelijke artiesten in de wereld van de onafhankelijke Franse muziek.

Lees je liever een goed boek over het thema? Susan McClary’s boek ‘Feminine Endings: Music, Gender, and Sexuality’ onderzoekt hoe het seksisme is geïnfiltreerd in de muzikale woordenschat, van klassiek tot pop. Verder zijn er ook tal van podcasts die op het onderwerp ingaan zoals ‘Yesss’ van Anaïs Bourdetpropose, ‘Quoi de meuf’ en ‘Kiffe ta race’ om er maar een paar op te noemen. Geen excuus meer om niet geïnformeerd te zijn over de genderdiscriminatie in de sector.

scivias
Dana Gavanski live Le Cargo !

Tijdens haar bezoek in Parijs nodigde het Franse webzine Le cargo! de Canadese singer-songwriter Dana Gavanski uit voor een akoestische sessie. Tijdens deze sessie brengt ze haar eerste song ‘One by one’ en een van haar meest recent nummers ‘Good instead of bad’. Als ode aan haar Servische roots zingt ze tijdens de sessie ook een a capella liedje in haar moedertaal. Haar debuutplaat ‘Yesterday is gone’ werd juist uitgebracht en we kijken ernaar uit om haar te ontvangen in de Botanique!

 

25.05.2020

 
Bel Jazz Fest

Als antwoord op de huidige crisis komt de Belgische jazzwereld samen voor het Bel Jazz Fest. Elf gevestigde jazzfestivals slaan de handen in elkaar voor een online festival van twee dagen. Op 29 en 30 mei worden maar liefst 24 concerten live uitgezonden vanuit het Flageygebouw. Zoals een echte festival kan je zelfs online van podium wisselen, maar maak je geen zorgen, je kan al de concerten (her)bekijken tot een week na het festival. Met een ticket of donatie steun je niet alleen de artiesten maar ook de organisatoren, technici en leveranciers. De Belgische jazz leeft en toont zich meer dan ooit dynamisch, veerkrachtig én solidair!

Bel Jazz Fest
Ozferti - Set à la maison

Na een carrière als lid van La Chiva Gantiva, was de Franse beatmaker en illustrator Florian Doucets klaar voor zijn soloproject Ozferti. In 2016 bracht hij zijn eerste album ‘Addis Aboumbap uit’, twee jaar later kwam het tweede album ‘The call’ en dit jaar verheugde hij ons met zijn derde langspeler ‘Solarius Gamma’. Opnieuw lukt het hem om een unieke sound voor te stellen, een perfecte mix van electronica, jazz en hiphop. Het is nog even wachten voordat we live van hem kunnen genieten in de Botanique, maar in afwachting kan je zijn live bekijken die thuis werd opgenomen voor een 'Set à la maison'.

22.05.2020

Silly Boy: Blue Basique, les sessions

Ana Benabdelkarim, beter bekend als Silly Boy Blue, toont zich meester van de melancholie op haar debuut-ep ‘But you will’. Tijdens ‘Basique, les sessions’ brengt ze haar twee eigen nummers en een cover van t.A.T.u.'s ‘All the things she said’. Tijdens Les Nuits deelt ze de affiche met haar landgenoten Suzane, The Pirouettes en Alice et moi in de Chapiteau voor een Franse popavond. 

BLANCK MASS live stream pt. II

Blanck Mass kennen we van zijn vernieuwende electronica die brutale invloeden uit hardcore en metal combineert met haast filmische soundscapes. Op 4 april organiseerde hij een tweede livestream en zamelde hij daarmee geld in voor de NHS, de Britse gezondheidszorg. Dit leverde zowat 500 pond op. Je kan hier de livestream herbekijken als voorproefje voor Les Nuits.

20.05.2020

Jojo: making of good to know

Na haar debuutsingle ‘Leave (get out)’ die de US Billboard Pop nummer één bereikte en twee sucessalbums, volgden er wat tegenslagen voor de Amerikaanse zangeres JoJo. Gelukkig kon ze er bovenop geraken. In 2016 kwam ze terug met een derde album en deze maand bracht de r&b-icoon haar vierde album ‘Good to know’ uit. 

JoJo nam tijdens de opnames ook alles op in beeld. Elke dinsdag (vanaf 7 april) kon je een nieuwe video bekijken op haar YouTube-kanaal. Doorheen deze afleveringen neemt ze ons mee naar de studio en ontdekken we het hele proces achter het maken van haar album. Bekijk hier de laatste aflevering en geniet van een blik achter de schermen.

Afspraak in de Rotonde om haar in levende lijve te zijn.

19.05.2020

Library Session The K.

Op 30 september stelt the K. zijn nieuwe plaat voor in de Botanique. Na twee jaar keert de chaotische power-rockgroep terug mét een nieuw bandlid: bassist Gregory Danger. De Luikse rockband bracht dit jaar zijn derde album ‘Amutate corporate art’ uit. Met deze plaat bewijzen ze weer dat het samenvoegen van noise rock en popmelodieën een van hun grootste troeven is. Bekijk het trio nu al in onze Library Session (en laat je vooral niet afschrikken door een het minimum aan kledij, het hoort er nu eenmaal bij).

Fenne Lily in stereo session

Fenne Lily bracht dit jaar nog ‘Hypochondriac’ uit. De 23-jarige Bristolse maakt nostalgische indiefolk die al menig hart veroverde. In dit interview vertelt ze voor de In Stereo Sessions over de release van haar eerste album ‘On hold’. De passie voor haar muziek en songwriting spat van haar woorden, wat ons alleen nog meer doet uitkijken naar Fenne’s optreden tijdens Les Nuits 20!

Saint motel Live session

Zelfs semi-akoestisch kan Saint Motel een energieke set neerzetten die barst van het enthousiasme. En dat bewijzen ze maar al te graag in deze livesessie, die werd gestreamd tijdens de release van de videoclip van ‘Van Horn’. De groep scoorde in 2014 een hit met ‘My type’ en zal op 5 september voor de tweede keer het dak van de Botanique eraf blazen met haar euforische pop-rock.

18.05.2020

 

Catastrophe Live Rock en Seine

Het Franse Catastrophe houdt van verrassing. Ze componeerden al een nummer met 80 kinderen in Marseille, maakten een 12 uur durende radio-avond op oudejaar en hun album ‘La nuit est encore jeune’ verscheen na de release van het boek met dezelfde titel.

Hun optredens kunnen zowat overal doorgaan: in verlaten bossen, op een strand, in musea, zomerfestivals, … Je kan hier hun optreden herbeleven tijdens het festival Rock en Seine van vorige zomer. Als groep zijn altijd naar iets innovatiefs op zoek in hun nummers en op het podium, ze zijn dus zeker niet te missen tijdens Les Nuits. 

The Academic - ‘Anything could happen’

In 2018 presenteerde het jong rockkwartet The Academic hun debuutalbum ‘Tales from The backseat’. Ondanks hun jonge leeftijd hebben de bandleden al veel ervaring kunnen opdoen op podium door op tour te gaan met onder andere Noel Gallagher, Kodaline en Catfish and the Bottlemen.

Begin mei brachten ze hun nieuw nummer ‘Anything could happen’ uit. Het melodieus indiepopliedje is exact wat van pas komt om je op te vrolijken in moeilijkere lockdownmomenten. Voor de videoclip wendden ze zich tot hun fans in lockdown over de hele wereld. We kijken ernaar uit om de vier jongens dit najaar terug te zien in onze Rotonde. 

 

 

15.05.2020

#ikluisterbelgisch live 2

Na een eerste editie op 24 april, brengt Studio Brussel opnieuw #ikluisterbelgisch naar jouw woonkamer op vrijdagavond 15 mei. Via Facebook Live streamt de zender vanaf 20.30 uur de ene straffe Belgische live-act na de andere, gepresenteerd door Michèle Cuvelier.

De affiche is nog meer uitgebreid dan die van de vorige editie, met acts van onder andere IBE, TheColorGrey, Gestapo Knallmuziek, Willy Organ, Omdat Het Kan Soundsystem en Equal Idiots-frontman Thibault Christiaensen, die tijdens de show een nummer zal schrijven voor één gelukkige kijker. 

The Subs sluiten dit ongetwijfeld legendarische online event af. Wij hopen alvast op nog veel meer edities in de toekomst.

#ikluisterbelgisch
Basia Bulat

Op 27 maart verscheen Basia Bulat’s nieuwe album ‘Are you in love?’, waarop de Canadese artieste twee jaar lang aan werkte. Haar ondertussen vijfde plaat staat bol van liefdevolle folknummers, waaruit ze ook enkele songs speelt in dit thuisconcert. Bulat streamde de set live voor de Native Women's Shelter of Montreal en sprak ondertussen met fans die live reageerden en nummers aanvroegen. De hele set straalt liefde en dankbaarheid uit, een prachtig vooruitzicht voor haar concert in Botanique op 1 oktober.

14.05.2020

 

Algiers KEXP Live

De heren van Algiers hebben ervoor gekozen om hun stem te gebruik om zo hun verontwaardiging over de wereld te uiten. Ze brengen zinderende protestmuziek, die dankzij de unieke soulstem van Franklin James Fisher een heel bijzondere en krachtige vorm krijgt.

Onderwerpen als racisme, politiegeweld of kolonisatie pakt de groep stevig aan met pittige albums waarin je allerhande invloeden kan horen. In februari stonden ze na drie jaar terug in onze Rotonde voor een spetterende show. Spijtig genoeg hebben we hiervan geen livebeelden maar je kan je helemaal laten gaan op de live van KEXP!

 
Haring Live Paradise City Festival 2018

De Brusselse producer Yann Attia maakt electronicamuziek met invloeden van house, idm en techno onder de artiestennaam Haring. De inspiratie voor zijn tracks haalt hij in reizen en het leven in de bruisende hoofdstad. Haring bracht net zijn tweede album ‘Blurred’ uit onder zijn eigen label City Tracks, dat hij tijdens Les Nuits voorstelt in Botanique.

Deze driedelige show bracht hij in 2018 op het Paradise City Live Stage. 

 

13.05.2020

In het atelier van Ernest Pignon-Ernest

Last maar allesbehalve least in onze terugblik op het expo-programma van 2019 is Ernest Pignon-Ernest. De expo werd samengesteld door Roger Pierre Turine en trok van december 2018 tot februari 2019 meer dan 15.000 bezoekers. Van een succes gesproken!

Ernest Pignon-Ernest is een street-art-pionier uit Frankrijk en voorziet sinds eind jaren zestig muren wereldwijd van houtskooltekeningen. Zijn tekeningen zijn geïnspireerd door de lokale geschiedenis en vertellen verhalen van inwoners.

We geven een week lang exclusief de mogelijkheid om naar 'Se torno' (als ik terugkeer) te kijken, een documentaire van het Italiaanse collectief Sikozel. In de film volgen we Ernest Pignon-Ernest op reis doorheen Italië, richting het geboortedorpje van Pier Paolo Pasolini, een vermoorde dichter die een grote inspiratiebron voor Ernests werk vormde. In de docu vinden we uit hoe en of Pasolini's denken een blijvende indruk heeft nagelaten op het plaatselijke gedachtegoed.

Download hier  "Ernest Pignon-Ernest’s kleine atelier", een leuk en creatief notitieboek voor kinderen en hun ouders om de wereld van de kunstenaar spelenderwijs te ontdekken.

Zorg goed voor jezelf en anderen!

Easy life - peanut butter

De vijfkoppige indieband Easy Life bestaat nog maar een kleine drie jaar, maar is nu al een wereldwijd succes. De groep uit Leicester combineert moeiteloos rap, pop, hiphop, jazz en funk met kritische teksten zonder hun chill te verliezen. 

In november staan ze live in de Orangerie, deze maand performen ze verschillende van hun eigen nummers live van thuis uit, zoals deze heerlijke versie van ‘Peanut butter’.

12.05.2020

Luik Records

Luik Records, een klein onafhankelijk label uit Luik dat onder andere Annabel Lee en ENDZ vertegenwoordigt,  getuigt in deze carte blanche (FR) van de bijzonder delicate situatie die het doormaakt. Een ontroerende en bijzonder goed genuanceerde tekst.  De kleine structuren die onze opkomende artiesten vertegenwoordigen, verdienen het meer dan ooit om gehoord worden. Laten we ze nu steunen.

Moustique
Alice et Moi - 'Je n'ai rien à faire'

Ook de Franse popartieste Alice et Moi zit thuis en sprong mee op de livestreamboot. Ze maakte deze remake van haar eigen nummer en hernoemde het ‘Je n'ai rien à faire’, met beelden en tekst van vrienden en fans die de huidige situatie perfect beschrijven.

De opbrengsten van haar nieuwe clip gaan integraal naar de hulp voor zorgverleners, onderzoekers en kwetsbare mensen in Frankrijk. Tijdens Les Nuits zie je Alice et Moi (ze is, in tegenstelling van wat haar artiestennaam doet vermoeden, solo-artieste) live in Botanique.

LA Priest

LA Priest is het soloproject van Samuel Eastgate (aka Sam Dust, ex-lid van Late of The Pier). De Britse artiest brengt volgende maand zijn nieuwe plaat uit. ‘GENE’ is vernoemd naar een gloednieuwe modulaire drummachine die Sam bedacht en op twee jaar tijd bouwde met behulp van 150 zelfgemaakte elektrische circuits.

Binnenkort kan je LA Priest live aan het werk zien in Botanique. Tot dan hebben we deze nieuwe clip van ‘Beginning’ voor jou, nog even geduld!

11.05.2020

 

Glauque 'Vivre'

Dat de jongens van Glauque het goed doen, is nog zacht uitgedrukt. De band maakte indruk op Concours Circuit in 2018 met een mix van electronica en hiphop die opzwepend en typisch Frans aanvoelt. Vorige zomer stonden ze onder andere op Dour, Les Ardentes en Couleur Café, dit jaar brachten ze hun eerste ep uit.

Het muziekkanaal Jack nodigt in deze periode artiesten uit om van thuis uit hun nummers te delen, waar Glauque gretig op in ging en deze ‘Vivre’ inzond.

 
The Chats Live Burger Boogaloo

Hun YouTubehit ‘Smoko’ uit 2017 heeft ondertussen al geleid tot een debuutalbum en verschillende grote tours. The Chats laten een stevige indruk na bij fans én bij legendes als Iggy Pop, Queens of The Stone Age en Cosmic Psychos.

De Australische punkrockband is luid en chaotisch, maar ook hilarisch en down to earth. In Botanique stellen ze hun plaat ‘High risk behaviour’ voor en dat belooft niets minder dan een straffe, wilde show te worden! In afwachting kan je het optreden bekijken van vorig jaar tijdens Burger Boogaloo.

08.05.2020

 
Music Europe Day

Deze zaterdag 9 mei gaan we van 14u tot en met middernacht live op onze Facebook-pagina voor Music Europe Day, een project van Europavox. 30 artiesten uit 30 verschillende Europese landen passeren de revue. De Franse legende Etienne Daho is gastheer, onder meer Shame, Christian Löffler, Hinds en Blu Samu staan op de affiche. Stay tuned!

Music Europe Day
Trixie Whitley

Jazz, soul, electro, urban, pop, rock, funk: Trixie Whitley kan het allemaal. Whitley is uitgegroeid tot een van de meest geprezen lokale artiesten van de afgelopen jaren. Haar laatste plaat, ‘Lacuna’, is een fascinerend stukje alternatieve pop waarop hypnotische ritmes en indrukwekkende melodieën zich vermengen, zoals te beluisteren in deze livesessie van Radio 1.

Roxaane - La lune des pirates

Vorig jaar werd Roxaane geselecteerd als een van de artiesten van ‘Les Inouïs du Printemps de Bourges’ onder de categorie pop. Het Franse netwerk en wedstrijd is toegewijd om opkomende artiesten een kans aan te bieden om professionals en publiek te ontmoeten. Voor deze gelegenheid trad ze vorig jaar op in La Lune des Pirates in Amiens. Op 8 oktober staat ze op het podium van de Chapiteau naast Aloïse Sauvage, Hervé en Julien Granel. Tijdens Les Nuits 2020 kan je zelf live de Franse stoere maar introverte artieste ontdekken.

07.05.2020

 

Plaid Boiler Room Sheffield DJ Set

Het Londense DJ duo Plaid bestaat uit Ed Handley en Andy Turner, twee derde van het vroegere The black dog. Ze brachten, weliswaar onder een handvol verschillende namen, al 16 albums uit. Plaid maakt al meer dan 25 jaar ritmische elektronische muziek met techno-invloeden die toch warm klinkt en mee evolueert met haar tijd. Luister naar deze set uit 2018 in afwachting van een onvergetelijke avond vol elektronische muziek op onze Les Nuits-editie in oktober.

Yael Naim Live: "She" in "Le concert des confinés"

Op 22 maart zond France 3 deze live track van Yael Naim uit in het kader van hun ‘Concert des confinés’. Ook een dozijn andere artiesten, onder wie Tim Dup en Selah Sue, kregen hierbij de kans om hun thuisopnames te delen en zo soelaas te bieden aan wie het moeilijk heeft in deze bijzondere tijden. Yael Naim speelt vanuit haar thuisstudio het nummer ‘She’ uit haar nieuwe album dat ze ondanks de lockdown toch uitbrengt.

In het atelier van… MICHEL MAZZONI

Deze week staat  in het teken van beeldend kunstenaar Michel Mazzoni, die in februari 2019 het seizoen inluidde met zijn tentoonstelling ‘Other things visible’.

De kunstenaar deelt een selectie van zijn muzikale, literaire en plastische favorieten, maar ook een virtueel bezoek aan zijn tentoonstelling in de Botanique en het laatste nieuws over zijn werk.

Ontdek zoals elke week "Le petit atelier de ...", een leuk en creatief boekje voor kinderen.

Heb je zin om meer te ontdekken over de wereld van onze artiesten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief tentoonstellingen!

06.05.2020

 
Lola Marsh live @ Paste Studio

Gil Landau en Yael Shoshana Cohen zijn geen onbekenden meer voor de Botanique. Na drie optredens in het verleden, keert de frisse indie-popgroep Lola Marsh dit najaar terug in de Orangerie. Eind januari brachten ze hun tweede album ‘Someday tomorrow maybe’ uit. Hieronder brengen ze vier nummers van dit album live vanuit de Paste Studio in New York.

05.05.2020

Rachael Dadd 'The quay sessions'

Tijdens Les Nuits verwelkomt Botanique Rachael Dadd. De Britse lo-fi-folkartieste verdeelt haar tijd met toeren in Europa en Japan, het geboorteland van haar man. Over deze bijzondere relatie schreef ze het nummer ‘Cut my roots’, dat ze ook bracht tijdens deze The Quay-sessies in januari. Dadd’s nummers zijn geschreven uit haar eigen ervaringen en food for thought voor wie ze hoort.

Loud & Quiet podcasts

Het Londense muziekmagazine Loud & Quiet zet wekelijks nieuwe gratis podcasts en video’s online. Je kan onder meer artiesten als Caribou en Baxter Dury beluisteren in hun Midnight chats. 

Net als veel organisaties in de sector, krijgt het magazine het zwaar te verduren tijdens de coronacrisis en doet het een oproep aan fans om hen te redden. Zo krijg je nu bij een jaarabonnement ook het exclusieve Lockdown zine cadeau, een feestnummer voor het 15-jarig bestaan van Loud & Quiet.

Muziekliefhebbers die een goed doel willen en kunnen steunen, weten wat hen te doen staat!

Caribou: Midnight Chats
Atome Les Nuits 2019

Iets meer dan een jaar geleden speelde Belgische popgroep Atome, onder leiding van Remy Lebbos (voormalig gitarist van Vismets) en David Picard (voormalig toetsenist van Applause), op Les Nuits 2019.

Begeleid door zangeres Coline Wauters, toetseniste Leïla Alev en drummer Jean Prat, deelde Atome haar heerlijke popnummers, melodieus, anachronistisch en gezongen in het Frans.

Iets om naar uit te kijken op de Les Nuits 2020-editie in oktober dit jaar!

04.05.2020

 

Matthew Mole 'Honey, I’m home'

Een artiest die niet heeft stilgezeten tijdens deze crisis is Matthew Mole. Aan zijn fans vroeg hij namelijk om suggesties voor covers door te sturen. Hij koos er drie uit, ging aan de slag in zijn home studio en verraste ons met drie originele interpretaties. Hieronder kan je zien hoe hij te werk ging voor één van zijn covers. Benieuwd naar de rest? De drie titels kan je op zijn ep 'Honey, I’m home' ontdekken die hij op 19 april uitbracht.

La Chica live in het Institut du Monde Arabe

Vorig jaar bracht La Chica haar debuutalbum ‘Cambio’ uit. Daarin hanteert ze verschillende onderwerpen zoals feminisme en diversiteit onder een indrukwekkende collage van texturen en electro-pop geluiden. 

Het zal nog even wachten zijn voordat de Frans-Venezolaanse artieste bij ons over de vloer komt. Op 25 februari is ze terug te vinden in de Rotonde maar ondertussen kan je genieten van haar liveshow opgenomen in het Institut du Monde Arabe in Parijs.

30.04.2020

 
Sarah Espour: Seras-tu là - Michel Berger (cover)

Sarah Espour maakte al live sessies van thuis uit voor het "cool" werd. In oktober componeerde en schreef ze dit nummer. Ook tijdens deze lockdown blijft de artieste niet stilzitten. Vorig jaar stond Espour nog in Botanique en we verwachten binnenkort nieuw werk van haar met jullie te mogen delen. Stay tuned voor meer en geniet ondertussen van deze video met al even dromerige beelden als vocals.

Aloïse Sauvage

Een videoclip maken tijdens een lockdown? Het is niet onmogelijk, bewijst Aloïse Sauvage ons. De Franse hip-hopartieste danst gelukkig net niet letterlijk de pannen van haar dak met ‘Méga down’, uit haar nieuwe album ‘Dévorantes’.

Misschien kende je de 27-jarige artieste nog niet als muzikante, maar eerder als actrice uit onder andere ‘120 Battements par minute’. Maar daar stopt het talent van Sauvage niet. Naast muziek maken en acteren, kan ze ook schrijven, dansen én zelfs circuskunsten. Het is moeilijk om een label te plakken op haar werk, en eigenlijk hoeft dat ook helemaal niet. Ontdek Aloïse Sauvage tijdens Les Nuits en oordeel zelf.

L Devine URL tour

Wie op 22-jarige leeftijd kan bereiken wat L Devine al heeft bereikt, mag zichzelf op z’n zachtst uitgedrukt succesvol noemen. Met twee ep’s, tientallen miljoenen streams en samenwerkingen met Rudimental en Icona Pop in haar portfolio heeft de jonge artieste alles om het te maken. En dat is ze van plan ook. In plaats van haar geplande tour met Fletcher, kondigde ze op 15 maart aan dat ze haar tour niet IRL maar URL zou doen, volledig online dus. Via Instagram, Twitter, Facebook en TikTok streamde ze haar optredens, en de final show staat op YouTube. 

Gelukkig vind je binnenkort L Devine weer energiek als altijd op het podium mét haar nieuwe song ‘Don’t say it’.

Home Cooked live stream music festival

Met de coronacrisis rijzen livestream festivals als paddenstoelen uit de grond, iets wat wij alleen maar kunnen toejuichen. Deze zaterdagavond staat Home Cooked op het programma. Negen Brusselse indiebands slaan de handen in elkaar voor een exclusieve (gratis!) liveshow, vanaf 18 uur, vanuit jouw zetel!

Home cooked live stream festival banner

29.04.2020

In het atelier van... Peter Downsbrough

In onze reeks “In het atelier van…” bezoeken we onze recentste tentoonstellingen door de ogen van de kunstenaars die ze gemaakt hebben. We delen ook virtuele rondleidingen, anekdotes en leuke inhoud voor de kinderen. Deze woensdag bezoeken we het atelier van Peter Downsbrough.

Afgelopen juni nam Peter Downsbrough het museum, de galerij en de lobby van de Botanique over als onderdeel van zijn OVERLAP/S-tentoonstelling.

Of het nu in een stedelijke omgeving is, in een museum, in fotografie, op de pagina's van een boek of een ansichtkaart, Peter Downsbrough geeft de ruimte vorm. Herkenbaar aan hun eigen artistieke woordenschat, voornamelijk samengesteld uit lijnen, buizen en woorden, nodigen de sculpturen van Peter Downsbrough de toeschouwer uit om te bewegen en hun positionering in vraag te stellen.

Heb je zin om meer te ontdekken over de wereld van onze artiesten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief tentoonstellingen!

Botakids: Peter Dowsnbrough’s kleine atelier

Download hier ‘Peter Dowsnbrough’s kleine atelier’, een boekje met creatieve spelletjes dat je op een ludieke manier helpt de spannende wereld van deze artiest te ontdekken!

Peter Downsbrough
blackwave.

In een paar jaar tijd schopten producer Willem Ardui en rapper Jay Walker het tot de top van de vaderlandse hiphop met blackwave. Na meerdere projecten brachten ze vorig jaar hun debuutplaat “Are we still dreaming” uit, die vol staat van de hun kenmerkende mix van hiphop à la The Roots en Mos Def, en jazzy funk, met dank aan hun liveband.

Na drukbezochte shows op Werchter en Pukkelpop, in de AB en een uitverkochte Trix, komen ze dit najaar tijdens Les Nuits terug naar de Botanique. Geniet ondertussen hieronder van de Fiftyfifty session van het Antwerpse duo!

28.04.2020

 

Library Session Glass Museum

In 2018 brachten Glass Museum hun eerste album “Deux” uit. Ergens tussen BadBadNotGood en Nils Frahm mixt het Belgische duo drums en piano tot in de perfectie.

Ze zijn te ontdekken op 7 oktober tijdens Les Nuits. In afwachting kan je van hun Library Session genieten waar de band ter gelegenheid van de release van hun nieuwe album hun nummer "Abyss" onthult.

Frustration Live Festival Rock en Seine

Iets meer dan 15 jaar geleden bracht Frustration hun eerste EP uit. Sindsdien regeert de band over de Franse post-punkscène. 3 jaar geleden palmden ze de Orangerie in voor een knetterende avond. Hun nieuw album ‘So Cold Streams’ is een delicate evenwichtsoefening geworden, die de klassieke sound van de post-punkers koppelt aan meer dan ooit geëngageerde lyrics en een hechte band met de coldwave-mythologie.

Je zal nog even moeten wachten voor hun optreden op 6 november, maar hier alvast een voorproefje met hun live optreden tijdens het festival Rock en Seine in 2017. 

 
Inkomsten van aankopen op Bandcamp opnieuw integraal naar artiesten en labels.
bandcamp

Meer dan ooit hebben de artiesten steun nodig van hun publiek doordat ze een groot deel van hun inkomen verliezen. Vorige maand kondigde Bandcamp aan dat alle inkomsten van aankopen die werden gemaakt op 20 maart integraal naar de artiesten zouden gaan. Dit werd een groot succes waarbij 4,3 miljoen dollar werd verzameld voor de artiesten en hun label. 

Na dit groot succes, is Bandcamp van plan om de actie terug te voeren. Op vrijdag 1 mei, worden opnieuw alle inkomsten van de aankopen die gemaakt worden aan de artiesten doorgegeven. Dit zullen ze doen voor de komende drie maanden, telkens op de eerste vrijdag van de maand (5 juni en 3 juli). Als je de middelen hebt, is dit de perfecte gelegenheid om je favoriete artiesten te steunen tijdens deze moeilijke tijden. 

 

27.04.2020

 
Tim Dup

Pianist, producer en singer-songwriter Tim Dup implementeert hedendaagse invloeden in Franse chanson. Ondanks zijn jonge leeftijd schrijft Dup mature teksten die hij ondersteunt met fragiel pianospel. Het geheel zorgt voor kippenvelmomenten tijdens boeiende en verrassende optredens. 

Op dit TEDx-evenement vertelt de artiest over zijn muzikale reis, zijn inspiraties, zijn verplichtingen en de twijfel waaraan hij gehecht raakte bij de realisatie van zijn verschillende projecten.

De video heeft helaas enkel Franse ondertitels, maar in deze tweede video demonstreert de muzikant wat hij tijdens een thuissessie met een fantastische stem een beperkt materiaal allemaal kan. Nu nog vanuit zijn kot, in december live in onze Orangerie.

Purity Ring live at KEXP

Purity Ring is het synthpop-project van Canadezen Corin Roddick en Megan James. Ze onderscheiden zich door onschuldige zang en het contrast met de verontrustende teksten.

Vijf jaar na ‘Another eternity’ en intussen ook samenwerkingen met onder andere Katy Perry, Soulja Boy en Lady Gaga, brengt de groep ‘Womb’ uit. Bij deze grote comeback hoort ook een veelbelovende show in de Botanique! Tot dan kan je nog genieten van Purity Ring’s live performance voor KEXP in 2015.

24.04.2020

 

Blossoms @ Reading Festival 2019

Vijfkoppige indie rockband Blossoms is misschien wel Manchester’s favoriete jonge groep. Tom Ogden’s band veroverde in 2016 een mooie plaats op BBC's Sound Of-lijst, en sindsdien zijn ze niet meer weg te denken uit de Britse muziekscène. Tickets voor hun shows verkopen steevast in een mum van tijd uit, tot zelfs in slechts enkele minuten voor hun volledige UK-tour vorig jaar.

Vorige zomer maakten ze menig festivalpodium onveilig met heerlijke sets, zoals deze op het Reading Festival.

Printemps de Bourges ‘YellockdownProject’

We meldden eerder deze week al dat Le Printemps de Bourges volledig virtueel gaat met hun ‘Printemps imaginaire’. Het Brusselse duo YellowStraps stond te blinken in de originele line-up van dit jaar, met de steun van Botanique. Maar de set wordt nu dus vervangen door een reeks online filmpjes, onder de naam ‘YellockdownProject’. In het kader daarvan vinden we nu ook ‘Face’, het resultaat van een virtuele samenwerking met Lord Esperanza.

#ikluisterbelgisch
#ikluisterbelgisch

Deze vrijdag host Studio Brussel een live online concertavond via hun Facebookpagina. Onder meer Blackwave., Netsky en Selah Sue brengen in het kader van #ikluisterbelgisch een veilige set vanop afstand, vanaf 20:30 uur.

 

23.04.2020

 
#PlayLocal – Curated by Le Botanique (playlist)
PlayLocal new logo

We vermeldden eerder al dat we het project #ikluisterbelgisch een warm hart toedragen, en ons nationaal muziektalent willen steunen. Om dit nog extra in de verf te zetten creëerden we voor het “100 % made in Belgium”-initiatief van Sabam een nieuwe playlist, ‘#PlayLocal – Curated by Le Botanique’. Beluister die via Spotify of Deezer.

Check zeker ook onze vorige playlists, waar al onze medewerkers aan hebben bijgedragen: Radio Lokaal, nog een puur Belgische playlist, en Radio Quarantine, die we deze week hebben geüpdatet met geweldige nationale én internationale artiesten!

 
Yung Lean, Bladee & White Armor - KEXP Full Performance

Dat Benjamin Reichwald talent heeft, was al langer duidelijk. De Zweedse rapper, die onder artiestennaam Bladee bekend werd, is lid van hiphopcollectief Drain Gang en werkte al eerder nauw samen met Yung Lean (voor wiens groep hij trouwens ook kleding ontwerpt). In 2016 bracht hij zijn debuutalbum ‘Eversince’ uit en in 2018 zijn tweede album ‘Red Light’, beide onder Stockholms label YEAR0001.

In deze live performance van 2014 zie je hem nog samen aan het werk met Yung Lean en White Armor, maar op 18 oktober krijg je de kans om Bladee solo in Botanique het beste van zichzelf te zien geven.

Katie Gately Live & I Speak Music

Vier jaar na haar debuutalbum ‘Color’ staat Katie Gately er weer met 'Loom', een plaat opgedragen aan haar overleden moeder. Tijdens talloze slapeloze nachten schreef ze nummers die experimentele klanken combineren met toegankelijke geruststellende emoties.

Uit dit album speelt ze enkele nummers live vanuit de studio, en in het najaar is Katie te zien met een volledige show in Botanique.

Kenners zullen ook smullen van dit panelgesprek waarin Katie samen met Doseone, SK Shlomo en Lyra Pramuk niet alleen bespreken welke visie ze hebben op verschillende manieren om de stem als instrument te manipuleren, maar ook demonstreren hoe dat zich uit in hun eigen composities.

Squarepusher - Detroit People Mover

Vorige week kwam de officiële video van ‘Detroit People Mover’ uit, geproducet door Jacob Hurwitz-Goodman. Het nummer is onderdeel van Squarepusher’s recentste plaat ‘Be Up A Hello’ en keert terug richting zijn oorspronkelijke sound. Maar ‘meer van hetzelfde’ is het nauwelijks te noemen. Squarepusher weet even authentiek uit de hoek te komen als altijd.

De bevreemdende sfeer van de lege straten van Detroit eind maart, is een perfecte weerspiegeling van de sound van het nummer, hoewel het geschreven werd voor het uitbreken van de coronacrisis in de Verenigde Staten. De video staat in schril contrast met de drukke straatbeelden uit de clip van ‘Terminal Slam’, die nog geen drie maanden eerder werd opgenomen. Zo vormen ze een perfecte visualisatie van een buitengewone tijd.

22.04.2020

Programmawijziging expo

Normaal zouden in mei twee nieuwe tentoonstellingen van start gaan bij Botanique. In het museum zou kunstenaarsduo Stephan Balleux en Cédric Dambrain BOUNCE presenteren, een tentoonstelling die een mix zou zijn van hun media, beelden en geluid. Elise Peroi zou in de Galerij de resultaten van haar onderzoek naar de relatie tussen ruimte en habitat, en dan vooral de tuin, tentoonstellen.

Beide tentoonstellingen worden nu uitgesteld naar mei 2021.

De artiesten wilden je alvast toch een visuele boodschap bezorgen, in afwachting van jullie bezoek volgend jaar.

balleux expo

Ik deel een klein werkje van 36 bij 43 centimeter met jullie, dat ik vorige week maakte. Het is een aquarelinterventie op een architecturaal document.

Door middel van een radicale verplaatsingsoperatie wordt datgene wat buiten is, binnenin gevonden.

In onze huidige situatie van sociale isolatie, die ons dwingt om zoveel mogelijk binnen te blijven, wordt een poëtische uitnodiging naar buiten gelanceerd. #staysafe

- Stephan Balleux

Peroi expo

De week voor de lockdown haalde ik bij de tuinmannen van de Botanische Tuin het vers afgereden gras op voor de komst van de lente.

In deze periode probeer ik te werken met materialen die uit de tuin komen, waardoor ik de wens krijg om een eigen tuin te bedenken en uit te vinden voor mijn creaties.

Een deel van de tapijten/plots die voor de tentoonstelling zouden worden gebruikt zijn nu opgehangen, zoals dit stuk ‘Parcelle latente’, dat op meerdere manier kan gebruikt worden.

- Elise Peroi

#CultureTogether

#CultureTogether is een initiatief dat ons de kans geeft om in deze ongeziene tijden samen cultuur te ervaren. Iedere dag stelt het project een instantie van de Belgische cultuurwereld aan je voor, met een kijk achter de schermen.

Onlangs was onze verantwoordelijke voor de programmatie van onze tentoonstellingen Grégory Thirion de centrale gast van het project. Bekijk hier wat hij te vertellen had over Botanique!

CultureTogether banner
Bota Kids: 'Partir, au-delà des frontières'

Ter gelegenheid van het animatiefestival PIXath maakten de deelnemers van de Rush to Art workshops een eigen animatiefilm van A tot Z. De groep, allemaal kinderen tussen de 6 en 15 jaar oud, creëerde een stop-motion film over een gezin dat probeert te ontsnappen aan de chaos van de oorlog.

Het verhaal is gebaseerd op het boek ‘Partir, au-delà des frontières’ van Francesca Sanna.

Printemps de Bourges: un printemps imaginaire

Geen podia, geen tenten, geen bier, … geen probleem voor Printemps de Bourges! Het festival gaat gewoon van start, maar dan online.

De artiesten die op het programma stonden van het festival kregen van de organisatoren allemaal carte blanche, met de belofte dat hun creaties via de website en de sociale media van het festival gedeeld worden. Sinds gisteren verschijnt het werk van de artiesten online, en het festival gaat nog door tot en met zondag.

Laat je verrassen door kunstenaars die je uitnodigen om te dromen en te reizen in de verbeelding, allemaal vanuit je eigen huis.

Printemps Imaginaire

21.04.2020

Botanique Library Session: ÂA

Er zijn zo van die mensen die gewoon alles kunnen. De Belgisch-Congolese rapper ÂA is een daarvan: na werk als tekenaar en schrijver begint hij nu een carrière als muzikant, waarin hij al zijn passies combineert. Zowel in het Frans als in het Lingala vertelt hij verhalen uit zijn wereld, en uit de wereld die hij verzint.

We konden hem eerder dit jaar al strikken voor een van onze Library Sessions, en tijdens Les Nuits kun je jezelf laten onderdompelen in zijn wereld wanneer hij het voorprogramma van Lujipeka verzorgt

 
Margaret Glaspy 'The Full Session' 909 The Bridge

4 jaar na haar debuut ‘Emotions & math’ keerde Margaret Glaspy eind vorige maand terug met een opvolger, ‘Devotion’. Het is een plaat geworden die de Amerikaanse haar persoonlijke groei vertaald ziet in een muzikale evolutie: haar typische singer-songwritersound verschuift wat van gitaar naar electronica, zonder de diepgang in haar nummers te verliezen. Haar veelzijdige stem blijft ook nu meer dan ooit de centerpiece van iedere song.

Bekijk hieronder haar optreden bij 90.9 The Bridge van een paar jaar terug, en kom dan dit najaar zelf haar geweldige progressie ontdekken tijdens haar show in onze Witloof Bar.

Pomme Petit Concert bij Sourdoreille

Voor de beste pop-folk met country-invloeden uit Frankrijk moet je tegenwoordig bij Pomme zijn. De jonge Française is de laatste jaren bezig aan een steile opmars, sinds ze de voorprogramma’s van o.a. Benjamin Biolay, Coeur de Pirate, Ben Mazué en Asaf Avidan mocht verzorgen. Twee jaar na haar debuutplaat verscheen vorig jaar ‘les failles’, een plaat die de status van Pomme als rijzende ster alleen maar bevestigt.

In het najaar speelt ze 2 maal bij Botanique. Haar optreden in de Rotonde is al een tijd hopeloos uitverkocht, net als haar show op Les Nuits. Voor die laatste zijn echter terug een beperkt aantal plaatsen beschikbaar: iets voor de snelle beslissers! Hier kan je alvast meegenieten van haar Petit Concert bij Sourdoreille.

20.04.2020

 
Pottery live at Paste Studio ATL

Al dat binnen zitten, dat raakt een mens op den duur toch ook beu. Gelukkig is er nog Pottery, Canadese rockers die met hun mix tussen rock-‘n’-roll en post-punk wat leven in de brouwerij komen brengen!

Vorige week verscheen hun nieuwste ep ‘Hot like jungle’, die opnieuw vol staat met uptempo bommetjes vol energie. Hier kan je ze alvast aan het werk zien in de Paste Studio, dit najaar doen ze dat fijntjes over in onze Witloof Bar, kom je meedansen?

Juicy FiftyFifty Session

Een concert kan zoveel meer zijn dan gewoon live-versies spelen van je eigen nummers. Dat lijkt wel het motto van Sasha Vovk en Julie Rens, beter gekend als JUICY. Het duo daagt zichzelf constant opnieuw uit om het akoestische en het elektronische te mengen tijdens hun shows.

Op Les Nuits gaat JUICY hun meest ambitieuze project tot nu toe brengen: een akoestische set met maar liefst 14 strijkers en fluiten. Hier kan je ze alvast aan het werk zien in het Atomium, met zijn tweetjes, maar daarom niet minder speciaal.

Real Estate “Quarantour”

We missen het om jullie te ontvangen in onze concertzalen. En jullie misen duidelijk ook de live-muziek, de pintjes, en het plezier. Gezien het nog wel even zal duren voor we elkaar voor het podium kunnen terugzien, gingen indie rock meesters Real Estate op zoek naar the next best thing. Daarom creëerden ze: de Quarantour-app! De Augmented Reality-app laat je toe om van je eigen woonkamer, of andere isolatie-plaats naar keuze, je eigen concertzaal te maken, mét concert van Real Estate.

Maak je dus geen zorgen of je op tijd bent voor de show: die begint wanneer jij klaar ben. Klik hier om Real Estate in jouw huis te halen!

Real Estate Quarantour

17.04.2020

 

 
Nicolas Godin

Ondanks een geslaagde muziekcarrière, eerst als helft van het iconische Franse duo Air en later solo, is Nicolas Godin nooit zijn eerste liefde vergeten: architectuur. Eerder dit jaar besloot hij dan ook zijn beide passies te combineren, met een nieuw album ‘Concrete & glass’ dat volledig in het teken staat van zijn fascinatie voor de kunst van de gebouwde omgeving.

Vorige maand mocht hij de luchtige, stijlvolle en elegante electro-popnummers brengen in het Musée d’Orsay, een unieke locatie voor unieke muziek.

Daarnaast delen we ook nog zijn nieuwste video voor het titelnummer van het album, waarin de schoonheid van architectuur in scherp contrast wordt gesteld met de leegte die achtergelaten wordt door het gebrek aan mensen op straat door de huidige crisis.

Disq - Social Distance Party

Hoe zou een mix van Weezer, Pavement en Snail Mail klinken? Het antwoord bestaat! Disq zijn vijf jongens uit Wisconsin die invloeden van vroeger en nu mixen tot tijdloos klinkende indie rock. Het toonaangevende Stereogum is alvast fan, en looft de band voor zijn geweldige, door garage punk geïnspireerde hooks, en zijn scherpe, Elliott Smith-achtige songwriting.

Dit najaar komt de groep alvast zijn vorige maand verschenen debuut ‘Collector’ voorstellen bij Botanique. Nu kan je alvast genieten van een voorsmaakje met het livestreamconcert van zanger Isaac voor het Social Distance Party project.

Lord Esperanza - Dans le Club

Alsof de Franse hiphopscene nog niet overloopt van het talent, hebben onze zuiderburen met Lord Esperanza nog een nieuwe poulain bij. Hij is nog maar 23 jaar, maar kan al een discografie voorleggen om u tegen te zeggen. En naast zijn solowerk heeft hij ook nog indrukwekkende samenwerkingen met Lux, Nelick en Roméo Elvis op zak.

Vorig jaar verscheen zijn eerste full length ‘Drapeau blanc’ uit, een collab met beatmaker Majeur-Mineur. Dat album komt hij voorstellen op de nieuwe Les Nuits, maar wie niet kan wachten kan nu al genieten van de Lords introspectieve rhymes tijdens deze Dans le Club show.

16.04.2020

Kiana Ledé

Het gaat momenteel hard voor Kiana Ledé. The next big thing in r&b had vorig jaar eindelijk haar grote doorbrak te pakken met het geweldige ‘EX’. Het zag er nochtans lang minder goed uit voor de Amerikaanse: ze trok met amper een cent op zak van Philly naar L.A. om een carrière in de muziek na te jagen, maar werd door haar eerste label al snel gedropt

In MTV’s ‘Kiana Ledé’s Make-or-Break Moment: A Solo Headlining Tour’ krijgen we te zien hoe de zangeres keihard bleef werken, om uiteindelijk de hele VS te laten bouncen op haar muziek.

Check zeker ook de clip die ze samen met Ari Lennox (via videochat!) maakte tijdens de quarantaine, voor haar nieuwe single ‘Chocolate.’!

Zed Yun Pavarotti - Îles

Zed Yun Pavarotti heeft grote ambities. Je kan hem gerust het Franse antwoord op Post Malone noemen, al is het dan met een rauwer kantje. Hij mixt zijn cloud rap met dromerige beats en een typisch Frans surrealisme, maar invloeden als Johnny Cash, Famous Dex en A$AP Rocky laten zich voelen in een meer internationale sound.

Met ‘Îles’ dropt de rapper uit Saint-Etienne nog maar eens bewijs van hoe melancholisch en verslavend zijn versie van hiphop wel is. De clip is gemaakt tijdens de lockdown en is … heel erg Zed Yun Pavarotti. Ideaal momentje om te chillen en de zorgen van heel deze situatie even te laten wegdrijven!

Broken Record podcast

Wie hier is oud genoeg om zich de tijd te herinneren dat het kopen van een nieuw album gepaard ging met het snuisteren in het boekje dat bij de plaat zat? De jongens van de Broken Record-podcast missen die tijd, want door het vele digitale luisteren gaat volgens hen een belangrijk deel van de conversatie tussen artiest en publiek verloren.

Hun podcast wil dat gesprek graag terug op gang brengen, door diepere inzichten te bieden in het creatieve proces van artiesten als Alicia Keys, Run the Jewels, Rufus Wainwright, David Byrne, en nog veel anderen. Met legendarische producer Rick Rubin als een van de interviewers is dit een podcast die geen enkele muziekliefhebber mag missen!

Beluister Broken Record op de officiële site, Apple Podcasts, Stitcher of Spotify.

Broken Record podcast

15.04.2020

In het atelier van… Emmanuel Van der Auwera

We keren deze week terug naar The Sky is on Fire, de VideoSculpture van Emmanuel Van der Auwera die in het najaar van 2019 te zien was in Botanique.

De installaties van Emmanuel Van der Auwera appeleren aan de kritische zin van de kijker en bevragen hem over de overvloed aan beelden en de massale verspreiding ervan door de media in het digitale tijdperk.

We stellen u hier voor aan de kunstenaar zelf, die in de video terugkijkt op The Sky is on Fire en op The Death of K9-CIGO, zijn ander visueel kunstwerk dat tegelijkertijd gepresenteerd werd in zijn galerij, Harlan Levey Projects.

Heb je zin om meer te ontdekken over de wereld van onze artiesten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief tentoonstellingen!

Bota Kids: Emmanuel Van der Auwera's kleine atelier

Download hier ‘Emmanuel Van der Auwera’s kleine atelier’, een boekje met creatieve spelletjes dat je op een plezierige wijze helpt de spannende wereld van deze artiest te ontdekken!

Le Petit Atelier de Emmanuel Van der Auwera
Ciné-concert Cinematek

In de Brusselse Bozar vind je ook het centrum van het Koninklijk Belgisch Filmarchief: CINEMATEK. Het heeft een van de belangrijkste filmcollecties ter wereld, en wil als filmmuseum én cinemazaal film helpen beleven zoals bedoeld: samen, en op het groot scherm.

Tijdens de huidige crisis zijn bioscoopbezoekjes natuurlijk ook uitgesloten. Daarom stampte CINEMATEK een leuk project uit de grond: iedere donderdagnamiddag om 15u kan je op hun Facebookpagina terecht voor livestreams van stille films, begeleid door live pianomuziek. De films, waarvan sommige bijna 100 jaar oud zijn, komen zo op een unieke manier terug tot leven.

Deze week worden twee Belgische kortfilms gestreamd, ‘Combat de boxe’ en ‘Monsieur Fantômas’, nadat eerder werk van Charlie Chaplin al aan bod kwam. Een aanrader!

cinematek ciné-concert

14.04.2020

Botanique Library Session: Under the Reefs Orchestra

In deze vijfde week van social distancing blijft het zoeken naar manieren om het gevoel van isolement tegen te gaan. Daarom brengen wij onze Library Sessions terug! We starten met Under the Reefs Orchestra en hun ritmische en pure melodieën die tot leven komen op de grenzen tussen jazz en alternatieve rock.

Het Belgische collectief is speciaal opgericht voor Les Nuits 2017, en dit jaar keert het powertrio terug naar ons festival voor de Capitane Label Night op 1 oktober.

Stream!t Belgium

Vorige week hadden we het er al over dat de huidige crisis ook Belgische artiesten hard raakt. In het teken van de #ikluisterbelgisch-campagne lanceerden wij toen een eigen playlist, Radio Lokaal.

Om de artiesten nog een extra duwtje in de rug te geven, heeft de organisatie Stream!t Belgium nu ook een playlist gelanceerd, vol geweldige muziek van eigen bodem.

Steun het initiatief op Facebook, en beluister de playlist op jouw favoriete streamingdienst: Spotify, Deezer of Apple Music.

streamit belgium
Ane Brun - Leave Me Breathless

Ane Brun is door de jaren heen kind aan huis geworden bij Botanique. We kunnen ook niet anders dan fan zijn van deze Scandinavische indie-folkengel. Naast een stem uit de duizend en een présence om u tegen te zeggen, brengt ze muziek vol warme arrangementen die een betoverende melancholie uitstralen. De Noorse doet denken aan Neko Case of Feist, maar staat eigenlijk boven alle vergelijkingen.

Later dit jaar verschijnt haar nieuwe album, dat ze ook bij ons komt voorstellen. Geniet nu alvast van haar geweldige ‘Leave Me Breathless’-concert in de Oslo Spektrum Arena, waarin ze haar favoriete covers brengt van Bob Dylan, Joni Mitchell, Nick Cave, Tom Petty en nog veel anderen.

Bekijk ook de officiële clip voor haar nieuwste single ‘Trust’, waarin ze via een chatroom connectie maakt met fans van over de hele wereld, die elk op hun manier geraakt worden door de huidige crisis.

LDN

In ‘LDN’ duiken we diep in de wereld van de Londense grime- en rap-scene. Regisseur Nathan Miller kent de scene én de stad vanbinnen en vanbuiten, waardoor de documentaire een unieke inkijk geeft in hoe de wereld van artiesten als Youngs Teflon, Jevon en Morgan Keys er precies uitziet.

Miller zorgt er met een geweldige mix van concertbeelden en behind-the-scenes gesprekken voor dat de film in een lekker ritme blijft verder gaan, en de interviews met de artiesten zorgen voor een boeiend beeld van een bruisende wereld die een belangrijk deel vormt van de Londense culturele geschiedenis.

10.04.2020

daMusic - daFestival

We hebben het geluk dat er in België een ongelooflijke rijkdom is aan muziekjournalistiek. Al die media dragen de muziekwereld ook in deze tijden een warm hart toe.

Daarom organiseert daMusic op zondag daFestival, een onlineshowcase met klinkende en -voorlopig- minder klinkende namen. Onder andere The Antler King, Styrofoam, de portables en BARST spelen elk een set van een half uur, veilig van bij hen thuis. Zet de pintjes alvast klaar om de festivalsfeer naar je eigen woonkamer te brengen, daMusic brengt de muziek

Het evenement vind je op deze Facebook-pagina, het uurrooster via deze link.

daMusic - daFestival
Marina Satti - KEXP

Marina Satti is zo’n beetje de Grieks-Soedanese Rosalía. Ze is al immens populair in Griekenland en Bulgarije, en de rest van de wereld volgt gegarandeerd. Ze mengt de invloeden van haar achtergrond en haar opleiding in jazz met electropop, Midden-Oosterse vibes en nog andere internationale invloeden.

Met haar eigen à cappella polyfonische koor Fonés creëert ze zo een compleet unieke sound, wat al leidde tot indrukwekkende shows op Eurosonic en Printemps De Bourges. Later dit jaar komt ze Les Nuits inpalmen, voorlopig kan je haar aan het werk zien met deze set bij KEXP. Bereid je voor op iets wat je nog nooit hebt gehoord!

Hansa Studios: By the Wall 1976-90

David Bowie, U2, Iggy Pop, Depeche Mode en Nick Cave: het zijn maar enkele van de grote namen die misschien wel hun beste muziek opnamen in de Hansa Studio’s in Berlijn. De studio’s zijn legendarisch: op een boogscheut van de Berlijnse muur groeiden die uit van de grootste Duitse hitmachine tot een creatieve thuis voor sterren van over de hele wereld. In 1990 gingen de deuren echter onherroepelijk dicht.

In de documentaire ‘Hansa Studios: By the Wall 1976-90’ gaat Mike Christie in gesprek met een karrenvracht aan muzikanten die er ooit speelden, om uit te zoeken wat de plaats nu net zo magisch maakte. Hieronder kan je de trailer alvast bekijken, de documentaire zelf bekijk je gratis op vrt.nu.

Disgraceland

In de lange geschiedenis van de popmuziek zijn ondertussen wel een aantal verhalen verschenen over het gedrag van zijn grootste sterren. Voor iedere muzikant die zich voorbeeldig gedraagt is er altijd wel eentje te vinden die het net iets bonter maakt.

De podcast Disgraceland gaat op zoek naar verhalen van die sterren die wel eens te ver gingen. Iedere aflevering is een boeiende mix van true crime en muziekgeschiedenis. Disgraceland is ondertussen al toe aan zijn vijfde seizoen, en heeft al een rijk archief aan afleveringen over onder andere Jay-Z, Madonna, Iggy Pop, A$asp Rocky en nog zoveel anderen.

Je kan de podcast beluisteren via de officiële site, iHeartRadio, Apple Podcasts, RadioPublic, Stitcher en Spotify.

disgraceland podcast

09.04.2020

Dinos - Solidays Scène RADAR

In januari verscheen ‘Taciturne’, het recentste album van de Franse rapper Dinos. De voormalige mc van Rap Contenders bewijst er nog maar eens hoe straf zijn mix van straatrap, poëzie en melancholie wel is.

Check zijn straffe flow hier tijdens zijn optreden op Scène RADAR van Solidays, en maak je klaar voor een geweldige show tijdens zijn bezoek aan Les Nuits!

Sprung podcast - Erika de Casier

Sprung is de officiële internationale podcast van het bekende Primavera Sound Festival. Presentatoren Ben Cardew, Mark Dix en Johann Wald omschrijven hun programma zelf als “serieuze muziekfans die op een niet zo serieuze manier praten over muziek”. Dat doen ze iedere week met internationale muzikale gasten, zoals in dit geval Erika de Casier. De Deense, ook wel een moderne Sade genoemd, komt er meepraten over onder andere een Hyperdub compilatie die enkel te vinden is op een Sega Genesis cartridge. Mis zeker Erika niet tijdens haar avond met BABii en S10 op Les Nuits!

Je kan de podcast beluisteren op de officiële website, of via Mixcloud, Podtail, of Spotify.

Erika de Casier at Sprung
Halehan - 'Home' (live from my window)

Vorige maand verscheen ‘Selfless Dream’, de nieuwste ep van Brusselaar Halehan. Het is een volgende stap in de richting die ingezet werd met single ‘Kind of Blue’, waarbij de zanger zijn creatieve en persoonlijke comfortzone achter zich laat. Tekstueel en muzikaal is deze ep een grote overgang sinds debuut ‘Temple of Maia’, met sterke hip-hop en synth-pop invloeden.

Naar aanleiding van de gezondheidscrisis bracht Halehan ook een speciale video voor het nummer ‘Home’ uit, live vanuit zijn venster, maar verwerkt in een tekening van Vinco Zierowan. Later dit jaar komt Halehan zijn nieuwe muziek nog voorstellen bij Botanique, met zowel een set voor volwassenen als een voor de kleintjes.

One World: Together at Home

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Global Citizen slaan zaterdag de handen in elkaar om een COVID-19-benefiet te organiseren, ‘One world: together at home’. Met grote steun van Lady Gaga wordt het programma gestreamd via onder andere Facebook, Instagram, Twitch, Twitter en YouTube. BBC One zendt de special een dag later uit.

De show wordt in goeie banen geleid door talkshowpresentatoren Jimmy Kimmel, Stephen Colbert en Jimmy Fallon en enkele figuren uit Sesamstraat, en de gastenlijst is alvast indrukwekkend: Alanis Morissette, Andrea Bocelli, Billie Eilish, Billie Joe Armstrong, Burna Boy, Chris Martin, David Beckham, Eddie Vedder, Elton John, FINNEAS, Idris en Sabrina Elba, J Balvin, John Legend, Kacey Musgraves, Keith Urban, Kerry Washington, Lang Lang, Lizzo, Maluma, Paul McCartney, Priyanka Chopra Jonas, Shah Rukh Khan en Stevie Wonder zijn de reeds bevestigde namen.

One World COVID-19 benefit

08.04.2020

IN HET ATELIER VAN ... BALTHASAR BURKHARD

Deze week keren we even terug naar de tentoonstelling van Balthasar Burkhard in de Botanique, die toen een overzicht gaf van het oeuvre van de artiest.

Burkhard leverde in de jaren zeventig van de vorige eeuw een grote bijdrage aan de intrede van fotografie in de hedendaagse kunst. Onze tentoonstelling vormde een uitgebreide inventarisatie van hoe de Zwitserse kunstenaar de wereld zag, vol verontrusting, maar ook vol poëzie.

We stellen je voor aan Grégory Thirion, de curator van de tentoonstelling, die voor wat duiding zorgt. Je kan de expo ook virtueel bezoeken.

Hopelijk kan dit voor jou een mooie ontdekking, of herontdekking, zijn.

Heb je zin om meer te ontdekken over de wereld van onze artiesten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief tentoonstellingen!

BOTA KIDS: HET KLEINE ATELIER VAN BALTHASAR BURKHARD

Download hier ‘Balthasar Burkhards kleine atelier’, een boekje met creatieve spelletjes dat je op een plezierige wijze helpt de spannende wereld van deze artiest te ontdekken!

Le Petit Atelier de Balthasar Burkhard
Hania Rani

Wanneer Hania Rani haar piano beroert, kan je niet anders dan in stilte luisteren. Misschien komt het doordat ze haar tijd verdeelt tussen Berlijn en Warschau, maar haar muziek voert je mee in woordeloze verhalen die uitblinken in een delicate, warme schoonheid. Haar geluid houdt het midden tussen Jóhann Jóhannsson en Hauschka, terwijl ze zelf als belangrijkste invloeden Nils Frahm, Ravel en Radiohead noemt.

Geniet alvast mee van deze performance op het Eurosonic Festival van vorig jaar, en van de clip voor haar nummer ‘F Major’, waarin de getalenteerde regisseur Neels Castillon de pracht van haar muziek in ongelooflijke beelden giet.

Justice - Mix With the Masters

Mix With the Masters is een reeks online cursussen die je de kans biedt om alle stappen van muziekproductie te leren met hulp van grootheden uit het vak. Het gaat dan zowel om producers, geluidstechnici, als artiesten zelf (waaronder zelfs Hans Zimmer).

Normaal worden de cursussen gefilmd vanuit professionele studio’s, maar sinds de gezondheidscrisis is dit natuurlijk niet meer mogelijk. Gelukkig biedt de site ook webinars aan, die je ook verder kunnen helpen in je muzikale educatie.

Vanavond is het de beurt aan elektronisch duo Justice. In hun gratis webinar hebben ze het om 21u over hun productietechnieken en filosofie, en beantwoorden ze al je vragen. Lees er meer over via dit artikel (in het Frans), of schrijf je meteen in op de website van Mix With the Masters. De webinar is in het Engels.

Justice

07.04.2020

Real Estate - Paste Studio NYC

Wie op zoek is naar een goeie portie dromerige indie rock, komt al snel uit bij Real Estate. De band uit Brooklyn is al meer dan een decennium een van de vaandeldragers van het genre. 3 jaar na hun laatste plaat verscheen dit jaar ‘The main thing’, een album waarop de band op zoek gaat naar evolutie in zijn geluid.

Om die release te vieren, nodigde Paste Magazine de band uit in zijn studio om enkele nummers te spelen. Een ideal aperitiefhapje voor hun concert later dit jaar bij Botanique!

Alice et Moi - Le Concert Privé Europe 1

Frankrijk barst van de talentvolle zangeressen, zoals jullie op Les Nuits ook kunnen ontdekken. Op de avond van het concert van Suzane speelt ook Alice et Moi, een jonge Française die op de rand van de doorbraak staat. Nummers als ‘Filme-moi’ en ‘J’veux sortir avec un rappeur’ vormen de heerlijkste soort electro-pop, vol frisse producties, een lichte retro sound en eclectische invloeden.

Later dit jaar verschijnt haar debuutalbum, maar hier kunnen jullie alvast een voorsmaakje krijgen met haar optreden op Europe 1. Petje op en dansen maar!

Jawhar - Live on KEXP

Het gebeurt niet vaak dat een Belg een live sessie mag spelen bij KEXP, maar die eer viel Jawhar vorig jaar wel te beurt. Tijdens het toonaangevende showcasefestival Transmusicales in Rennes mocht hij een korte set spelen in La Chapelle. Door een mengeling van zijn moedertaal Tunesisch met Arabisch, Italiaans en Frans creëert hij een eigen poëzie, doorspekt van prachtige melancholie.

Ontdek hier zelf hoe hij die tot leven brengt met zijn delicate, fluisterende stem, die wat aan Nick Drake doet denken.

06.04.20

PANTHA DU PRINCE PRESENTS 'THE TRIAD' BOILER ROOM BERLIN LIVE SET

Hoe klinkt techno voor introverten? Het antwoord vind je bij Pantha Du Prince. Hij combineert elementen uit techno, house, minimal en noise met geluiden uit de natuur, wat zijn muziek een organische ziel geeft. Hij boetseert prachtige geluidstaferelen, die eerder uitnodigen om vooral naar te luisteren in plaats van wild in het rond te dansen.

Later dit jaar komt hij zijn vorige maand verschenen album ‘Conference of Trees’ voorstellen bij Botanique. Hieronder ontdek je hoe hij vorig album ‘The Triad’ tot leven bracht in de Boiler Room in Berlijn.

CHAPELIER FOU - BALÉLÉC FESTIVAL

Luisteren naar de muziek van Chapelier Fou, dat is je begeven in een wondere wereld vol fantasie. Je vindt er een mix van idm en klassieke strijkers, muziek die warmte en nostalgie opwekt, en die zijn tijd neemt om open te bloeien. Geduldige luisteraars worden beloond, zoals je kan merken op ‘Le Triangle des Bermudes’, het nieuwste en meest creatieve album van de Chapelier tot nu toe.

Als je even weg wilt uit de bevreemdende wereld waar we nu in leven, reis dan even mee naar het sprookjesachtige universum van Chapelier Fou, tijdens zijn optreden bij Balélec. Een ideaal voorsmaakje voor het avontuur dat je te wachten staat tijdens zijn show in de Botanique!

SONG EXPLODER: CARIBOU - 'HOME'

In het kort is Song Exploder een podcast waarin artiesten een van hun songs deconstrueren en uitleggen hoe die tot stand gekomen is. Maar die korte uitleg doet het programma geen eer aan. Artiesten laten er hun nummers tot leven komen op een manier die je voordien nog niet gehoord had. Onder andere The New York Times noemt het een van de belangrijkste muziekpodcasts. Fleetwood Mac, Metallica, Lorde en Carly Rae Jepsen zijn maar enkele van de ondertussen al meer dan 150 gasten die er al op bezoek waren.

Wij kozen er voor jullie de aflevering uit met Caribou. Hij komt er vertellen over het nummer ‘Home’, van op zijn recent verschenen plaat ‘Suddenly’, en hoe hij zijn eigen creatieve onzekerheid heeft moeten overwinnen om het nummer zijn uiteindelijk vorm te kunnen geven.

Je kan de podcast beluisteren op de officiële website, of via Apple PodcastsRadioPublicStitcherOvercast of Spotify.

caribou song exploder

03.04.2020

Festival 'Je Reste à La Maison'

Naast Les Nuits Botanique zijn er nog een groot deel festivals uit het voorjaar uitgesteld of zelfs geannuleerd, zowel hier als over de landsgrenzen heen. Daarom hebben een aantal professionals uit de muziekindustrie besloten om een festival op het internet te lanceren!

Sinds woensdag en nog tot 7 april kan u terecht op Facebook voor het Festival Je Reste à la Maison. Artiesten spelen er allemaal sets vanuit hun eigen huis via livestream. ’s Namiddags is er een programmatie voor kinderen, vanaf 17u mogen de iets ouderen een feestje bouwen.

Er zijn al meer dan 90 artiesten die zich hebben aangesloten bij het initiatief, waaronder Yael Naim, Isaac Delusion, Tim Dup, Victor Solf, Julien Granel en Sages Comme des Sauvages. Via deze link kan je het dagprogramma vinden, en naar de optredens zelf kijken. Trek je beste festival-outfit aan en geniet mee!

je reste à la maison
Nicolas Michaux - Volta Bruxelles 2017

Nicolas Michaux zet het Franstalige lied op zijn manier verder. Ook al zingt hij soms in het Engels. Op muzikaal vlak schuwt hij geen enkel risico. Op ‘À la vie, à la mort’ zet hij psych-rockballads en new wave recht tegenover elkaar. Michaux verleidt je steeds weer met een zekere romantiek en originaliteit, die doet denken aan Mac DeMarco en François & The Atlas Mountains.

Op Les Nuits 2020 komt hij dit najaar zijn nieuwste album ‘Amour colère’ voorstellen op de Capitane Label Night, hier kan je alvast nog eens genieten van zijn optreden bij Volta in 2017.

Hervé - Si bien du mal (Clip spécial confinement)

In zijn muziek legt Hervé zijn ziel bloot. Hij verzamelt er invloeden uit chanson, rap en elektronische muziek, wat ervoor zorgt dat zijn introspectieve songs soms ook uitermate dansbaar zijn. Het vormt de ideale combinatie voor deze tijd van sociaal isolement, en dat bewijst de singer-songwriter met de clip voor zijn nieuwe single ‘Si bien du mal’.

Het filmpje is opgenomen in zijn keuken, tijdens zijn eigen quarantaine, en hij laat erin maar al te graag zien hoe je iets doodnormaal als koken best wel leuk kan maken. Trek je eigen pantoffels aan en dans mee!

02.04.2020

#ikluisterbelgisch

Botanique heeft een hart voor elk Belgisch muzikaal talent dat het nu ook hard te verduren heeft. Daarom sluiten we ons ook aan bij de campagne #ikluisterbelgisch, en delen we vandaag onze nieuwe playlist Radio Lokaal.

Ontdek onze favoriete artiesten van eigen bodem! Misschien zit jouw volgende favoriete artiest er wel tussen …

ikluisterbelgisch
cabane - "a document"

Thomas Jean Henri heeft een rijke achtergrond in de muziekwereld. Na zijn periode als Soy Un Caballo werd hij tourmanager van onder andere Stromae. Door zijn drukke leven had de Brusselaar echter nood aan een plek om tot rust te komen, zijn “cabane”.

Sinds 2015 werkte hij onder de naam cabane aan een intense, intieme indie-folkplaat, met bijhorend foto- en videoproject, samen met Kate Stables van This is the Kit en Bonnie ‘Prince’ Billy.

De plaat verscheen eerder dit jaar en werd enthousiast ontvangen door nationale én internationale pers. Net voor de release maakte cabane ook een documentaire, waarin bekend en minder bekend volk onder andere gevraagd werd wat ze van het album vonden… nog voor ze het gehoord hadden.

Benjamin Schoos - Botanique 2017

Als labelhoofd van Freaksville en muzikant aan de zijde van Lio, Laetitia Sadier (Stereolab), Damo Suzuki (CAN) en Chrissie Hynde (The Pretenders) heeft Benjamin Schoos een druk leven. Hij is echter ook een ongelooflijke zanger, met een voorliefde voor de Franse chanson.

Schoos weet hoe hij zijn stem op allerlei verschillende manieren kan inzetten, waardoor zijn shows het midden houden tussen concert en performance.

Later dit jaar komt hij terug naar de Botanique, maar hier kan je alvast luisteren naar zijn vorige passage in Brussel in 2017.

01.04.2020

In het atelier van ... Sébastien Bonin

Iedere woensdag kan je in Bota à la Carte ook terecht voor een wekelijkse dosis visuele ontdekkingen!

In onze reeks “In het atelier van…” bezoeken we onze recentste tentoonstellingen door de ogen van de kunstenaars die ze gemaakt hebben. We delen ook virtuele rondleidingen, anekdotes en leuke inhoud voor de kinderen.

Deze week ontmoeten we Sébastien Bonin.

“Sébastien Bonin is een dichter die zich zelden eenduidig uitdrukt, die de spot drijft met de syntaxis en de semantiek, maar een eerbetoon brengt aan de lange traditie van de poëzie. Hij geeft niet om de vermeende regels van de schilderkunst. Onverschillig voor het krampachtige streven naar originaliteit put hij onbeschaamd en bewust uit de geschiedenis van kunst en cultuur.” – Charlotte Friling, DOCUMENTI, 2019 (tentoonstellingstekst)

Heb je zin om meer te ontdekken over de wereld van onze artiesten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief tentoonstellingen!

Bota Kids: Sébastien Bonin's kleine atelier

Download hier ‘Sébastien Bonin's kleine atelier’, een boekje met creatieve spelletjes dat je op een plezierige wijze helpt de spannende wereld van deze artiest te ontdekken!

bonin klein atelier
Niklas Paschburg - Eurosonic Festival 2019

Ook Niklas Paschburg gaat op zoek naar de grenzen van zijn kunst. Net als onder andere Nils Frahm en Kiasmos creëert hij klanktapijten die de zachtheid van zijn neo-klassiek op piano combineren met elektronische muziek.

In het najaar laat hij het publiek in de Botanique wegdromen, vandaag kun je alvast meegenieten van zijn optreden in de Nieuwe Kerk in Groningen vorig jaar, in het kader van het Eurosonic Noorderslag festival.

31.03.2020

JFDR - Live on KEXP

IJsland heeft ons de laatste jaren al ontzettend verwend qua muziek. JFDR is misschien wel op weg om haar plek tussen groothedenals Ólafur Arnalds en Sigur Rós te veroveren.

Met Björk, de meest legendarische IJslandse artieste en JFDR's grote inspiratie, heeft ze zelfs een grote fan. Eerder deze maand verscheen haar tweede album ‘New dreams’, waarop ze opnieuw klassiek, folk en electronica op een geweldige manier combineert.

Bekijk hier haar optreden bij KEXP en geniet mee.

Smashing Pumpkins - Botanique 1998

Doorheen de jaren hebben we bij Botanique toch al een pak legendarische concerten meegemaakt. Zo brachten The Smashing Pumpkins in 1998 hun atmosferische alt-rock naar onze tuin.

Letterlijk daags voor de release van het geweldige ‘Adore’, kreeg Brussel een band op het toppunt van zijn kunnen te zien. ‘Ava adore’, ‘Tonight tonight’, ‘Bullet with butterfly wings’, ‘1979’: de lijst aan klassiekers is onwaarschijnlijk.

Grijp een pintje uit de koelkast en laat die gitaren nog eens ronken door je woonkamer!

Mikill Pane and Marcel Somerville in conversation with Zebra Katz

Rapper Mikill Pane en Marcel Somerville (vroeger bekend als Rocky B van Blazin’ Squad, nu vooral van zijn deelname aan Love Island) presenteren iedere woensdag een talkshow op Fubar Radio die ze zelf omschrijven als “if Woman’s Hour was hijacked by metrosexual guys”.

Iedere week ontvangen ze er boeiende gasten uit de wereld van muziek, tv en comedy. Afleveringen komen telkens nadien online als podcast. Beluister hier de aflevering van vorige week, waarin Zebra Katz praat over hoe de toekomst voor hem nu indringend veranderd is.

30.03.2020

Little Dragon - A Colors Show

Eind vorige week verscheen het nieuwe album ‘New Me, Same Us’ van Little Dragon. Om dat te vieren, werd zangeres Yukimi Nagano gevraagd om een exclusieve Colors Show te spelen rond een van de nieuwe nummers. De keuze viel op ‘Another Lover’, een song die nog maar eens bewijst hoe aanstekelijk de bands mix van triphop en electro-pop wel is. Iets wat het publiek van de Botanique ook zal ondervinden in oktober.

Subbacultcha Quarantine Art Card

Subbacultcha is een organisatie die zich inzet om grensverleggende artiesten in België en daarbuiten dichter bij hun publiek te brengen. Met een lidmaatschap krijg je toegang tot de beste concerten, feestjes, tentoonstellingen en nog veel meer.

Ook voor zo’n organisatie is deze epidemie natuurlijk een moeilijke periode. Subbacultcha wil echter de artiesten in zijn netwerk ondersteunen, en lanceerde daarom de Quarantine Art Card. Iedere vrijdag ontdekken leden een creatie van een aangesloten artiest: foto’s, artwork, digitale concerten, het kan allemaal. De fysieke producten kunnen op het einde van de quarantaineperiode opgehaald worden, als een mooie start voor de terugkeer naar het normale leven.

Vorige vrijdag werd bekendgemaakt dat het tweede werk van de hand van U.S. Girls komt, een Amerikaanse artieste die al een paar keer bij Botanique speelde.

Wil je ook artiesten steunen op deze manier? Schrijf je dan in via deze link.

Subbacultcha - Art Card
Focus Vif: "Aime ton disquaire! (encore plus à cause du coronavirus)"

Vorige week werd de campagne #LoveRecordStores gelanceerd, in een poging de online stores van je favoriete muziekwinkels in de kijker te zetten. Grote namen als Elton John en Paul Weller steunen het initiatief. In dit artikel van Focus Vif lees je er alles over (in het Frans). Vergeet je indies niet bij je online aankopen!

JoJo - MTV Unplugged at Home

De serie concerten van MTV Unplugged is ondertussen legendarisch. Maar ook zo’n instituut moet zich aanpassen aan de vreemde tijden waarin we momenteel leven. Daarom brengt MTV ons nu de Unplugged at Home shows: een akoestische show, bij een artiest thuis.

De première was voor Wyclef Jean, maar voor de tweede aflevering werd gekozen voor r&b-icoon JoJo (in het najaar bij Botanique te zien!). Vanuit haar eigen slaapkamer brengt ze hits als ‘Too Little Too Late’ en ‘Small Things’.

Meezingen is aanbevolen!

27.03.2020

Glauque - 'Vivre'

Op het kruispunt van Samber en Maas is een van de meest intrigerende bands van dit moment geboren. Glauque mixt elektronische experimenten, verlegt de grenzen van hiphop en herdefinieert wat een Frans chanson precies is. Het zorgt voor een compleet unieke sound, die je sinds gisteren kan ontdekken op hun eerste ep ‘Glauque’. Luister hier alvast naar het nummer ‘Vivre’, en naar de speciale boodschap van de band.

Het vijftal komt die ep trouwens ook bij ons voorstellen. En we hebben meteen een nieuwe datum voor hun concert op Les Nuits: 6 oktober 2020!

En niet vergeten: blijf thuis, rust goed uit, en hopelijk tot snel <3

SUZANE - Basique, le concert des révélations

Suzane was hard op weg om een professionele danseres te worden, maar het leven besliste er anders over. Toch is die passie gebleven, waardoor ze nu doorheen haar eigen muziek beweegt op een compleet unieke manier. Haar mix van dans met elektronische beats die doen denken aan Stromae, zorgde ervoor dat ze vorig jaar de meest geboekte artieste van het festivalseizoen in Frankrijk werd.

Wie een voorsmaakje wil van haar optreden tijdens Les Nuits (of wie gewoon een steengoede show wil zien), kan hier haar show bij Basique bekijken. Dat wordt gegarandeerd dansen in de woonkamer!

Romano Nervoso in The Strongroom Bar

Er is geen beter feestje dan een spaghetti-rock feestje! Dé ideale soundtrack daarvoor is natuurlijk Romano Nervoso. Ook zonder reden staat de band garant voor een ruige party, maar dit jaar vieren ze ook nog eens hun 10-jarig bestaan (waaronder in het najaar bij Botanique!). Ze speelden eerder al in het voorprogramma van Therapy?, Triggerfinger, Band of Skulls en Johnny Hallyday.

Die laatste was grote fan, en je ontdekt zelf waarom als je dit optreden in de Londense Strongroom Bar bekijkt. Haal die luchtgitaar alvast maar boven!

26.03.2020

Radio Quarantine

Ondanks dat we bij Botanique volop blijven werken (veilig van thuis uit!), zijn het ook voor ons vreemde tijden. Muziek is gelukkig een grote steun. Ben je benieuwd naar welke artiesten ons hierdoor helpen? Of ben je gewoon op zoek naar goeie nieuwe nummers?

Beluister dan zeker onze Spotify-playlist ‘Radio Quarantine’! We hebben een fijne selectie gemaakt, met artiesten van over de hele wereld en uit zeer uiteenlopende genres. Hopelijk vind je er ook iets terug die je hart beroert.

Radio Quarantine logo
Smino at Pitchfork Music Festival 2018 in Chicago

Het gaat de laatste jaren snel voor de Amerikaanse mc Smino. Sinds de release van zijn eerste ep’s en debuutplaat ‘blkswn’ wordt hij gezien als één van de grootste talenten van de rapscene in Chicago. Ondertussen bezwijkt de rest van de wereld ook al voor zijn melodische hiphop. Op zijn eerste headlineshow op Belgische bodem is het nog even wachten tot het najaar (bij Botanique!). In 2018 mocht hij een thuismatch spelen op het Pitchfork Music Festival in Chicago. Die geweldige performance kan je hier bekijken!

Aloïse Sauvage : "Les femmes de ma génération sont plus décomplexées" (L'Echo)

Is er iets wat Aloïse Sauvage niet kan? Haar diversiteit aan talenten lijkt eindeloos, zoals iedereen die haar de voorbije jaren aan het werk zag in de Botanique kan beamen. Eind februari verscheen haar debuutplaat, het geweldig onthaalde ‘Dévorantes’.

Vorige week zat L’Echo met haar samen voor een interview (in het Frans), over hoe ze muziek maakt, representatie, leven als jonge vrouw in de rap scene, en haar grootste invloeden.

25.03.2020

MUZIKANTEN EN LABELS HEBBEN DANKZIJ BANDCAMP IN EEN DAG 4,3 MILJOEN DOLLAR BINNENGEHAALD

Vrijdag 20 maart was een speciale dag op Bandcamp. Het platform had beslist om die dag alle inkomsten van aankopen integraal naar de artiesten te laten gaan. Zo wou het de aandacht vestigen op de impact van de huidige epidemie op de levens van artiesten over de hele wereld.

Vandaag heeft Bandcamp de resultaten van die dag bekendgemaakt. In 24 uur tijd zijn niet meer dan 800.000 artikels verkocht, wat ervoor zorgde dat er 4,3 miljoen dollar rechtstreeks naar de artiesten en labels is gegaan.

Soccer Mommy Live at KCRW

Vorige week speelde Soccer Mommy nog een volledige set bij KCRW. Die kunnen jullie hier beluisteren, in voorbereiding van haar concert bij Botanique op 13 juni!

RA Exchange

Resident Advisor biedt talloze manieren om talent uit het elektronische genre in de spotlight te zetten. Op dit moment is het bezig met het project ‘Save Our Scene’, om alle artiesten die getroffen worden door de huidige epidemie te steunen.

Het biedt ook twee geweldige podcasts aan. De RA Podcast geeft zowel grote namen als aanstormend talent de kans om hun muziek aan bod te laten komen. De RA Exchange is dan weer een boeiende reeks interviews met artiesten van over de hele wereld. Wij pikten er voor jullie aflevering 500 uit, met Tom Jenkinson van Squarepusher. Hij praat er over zijn eerste album in vijf jaar 'Be up a hello', zijn 'Lamental'-ep en zijn aankomende tour (die nu wel wat aangepast wordt). Je kan de podcast beluisteren via Soundcloud, Spotify, Apple Podcasts of via de website van Resident Advisor.

Beide podcasts hebben al honderden afleveringen, onmisbaar voor fans van het genre!

 

24.03.2020

Manu Dibango : 1933-2020

Manu Dibango was saxofonist, een emblematisch figuur van de Afrikaanse muziekscene en een echte afro-jazzlegende. Hij verliet ons dinsdag 24 maart, op 86-jarige leeftijd. "Papa Manu", "Le Doyen", "Papy Groove" of simpelweg "Manu", passeerde tijdens zijn carrière van zestig jaar meerdere keren bij Botanique. In 1990 was hij erbij voor l'Été Botanique, net als bij Les Nuits Botanique 1994. Tijdens Les Nuits 1997 kreeg hij de Chapiteau in beweging als nooit te voren. 

Hij was geboren in Douala en arriveerde in Marseille in 1949. Met "Soul Makossa" schreef hij een van de grootste hits van de wereldmuziek, en een paar maanden geleden stond hij nog op het podium. Manu Dibango gaat nu Fela Anikulapo Kuti en Dizzy Gillespie achterna, twee andere koningen van respectievelijk Afrobeat en jazz, die hij zo respecteerde.

Manu Dibango - Olympia Paris - LIVE HD
Manu Dibango, Courtney Pine - Aye Africa