Fabulous-Failures-®Ruth-van-Beek_Levitators

Praktische Info

Tarieven:

5,50€: volle prijs

4,50€: senioren, studenten, groepen, JAP, Summer of Photography*      

3,50€: Bota’Carte, schoolgroepen, werkzoekenden

Gratis:

- voor kinderen -12 jaar, vergezeld door een volwassenen (geen groepen)

- op zondagvoor de inwoners van Sint-Joost op vertoon van identiteitskaart 

Rondleidingen

Groep: 65 € + toegangsticket tot de tentoonstelling

Groep -26 jaar: 55 € + toegangsticket tot de tentoonstelling

Contact en reservaties: 02/226.12.18 of expos.edu@botanique.be

Muzex

Wanneer je een concertticket koopt en 'slechts' 2€ extra betaalt, kan je diezelfde avond ook naar de lopende tentoonstelling gaan kijken!

U bent hier

FABULOUS FAILURES - DE KUNST VAN HET TOEVAL EN DE FOUTEN OMARMEN

donderdag 22.06.17 - zondag 20.08.17
Museum

Vandaag streeft het merendeel van de kunst, het design en de fotografie ernaar de perfectie weer te geven. De hedendaagse populaire cultuur wordt letterlijk ondergedompeld in een golf van oppervlakkigheid en een streven naar perfectie te allen koste. Deze geënsceneerde perfectie, onberispelijk en onder controle, lijkt onze eeuwige zoektocht naar duidelijkheid en rust te weerspiegelen en fungeert als een soort tegengif voor de chaos van ons leven. Dankzij de technologie kunnen we deze illusie van de zo begeerde perfectie nog verder vervolmaken.

De digitale technieken hebben een overvloed aan beelden gecreëerd: we blijven maar foto’s nemen, tot we de juiste hebben. De onvolmaakte foto’s worden gewist terwijl de goede worden geretoucheerd of bewerkt met een filter. In onze cultuur die door de perfectie is geobsedeerd, vluchten we voor fouten, wat naar mijn bescheiden mening een ramp is. Het overaanbod aan technologische of technische hulpmiddelen neemt elke mogelijkheid weg om schitterende fouten te creëren, verbluffende mislukkingen en laten enkel over wat het individu uiteindelijk trachtte te bereiken.

Steeds meer kunstenaars en fotografen gebruiken deze geslaagde mislukkingen als onderwerp van hun werk. Deze tentoonstelling biedt een breed panorama van de meest geslaagde perfecte onvolkomenheden die werden gecreëerd in de fotografie, het design en de hedendaagse kunst. Ze zijn het werk van kunstenaars die willen vechten tegen de perfectie, die het toeval omarmen en op zoek zijn naar verbluffende fouten.

Erik Kessels

Curator van de tentoonstelling

 

Met:

Karmen Ayvazyan, Ruth van Beek, Paul Bogaers, Sarah Carlier, Annegien van Doorn, Leo Gabin, David Helbich, Karel de Mulder, PutPut, Barry van der Rijt, Kent Rogowski, Dries Segers, Helmut Smits, Matt Stuart, André Thijssen.

 

Erik Kessels (1966, woont en werkt in Amsterdam) wordt vaak beschouwd als een van de meest invloedrijke creatieve geesten in Nederland. Hij is kunstenaar, designer en curator, en tevens creatief directeur van het communicatieagentschap KesselsKramer in Amsterdam.

Hij verzorgde het curatorschap van talloze tentoonstellingen, waaronder: Use me abuse me (New York PhotoFestival, 2010), Album Beauty (FOAM, 2012), Unfinished Father (Fotografia europea, Reggio Emilia, 2015) en Fabulous Failures, voorgesteld op de Rencontres d’Arles in 2016. Deze tentoonstelling werd herzien, aangepast en er werd een selectie Belgische kunstenaars aan toegevoegd voor de Botanique deze zomer 2017.

 

Aan Fabulous Failures werk ook een boek gewijd, uitgegeven in verschillende talen door Phaidon en Lannoo (voor de Nederlandstalige versie), verschenen in 2016.