(c) Dieter De Lathauwer

Praktische Info

Uren:

Van woensdag tot zondag - 12:00 tot 20:00

Tarieven:

Gratis toegang

Muzex

Wanneer je een concertticket koopt en 'slechts' 2€ extra betaalt, kan je diezelfde avond ook naar de lopende tentoonstelling gaan kijken!

U bent hier

DIETER DE LATHAUWER. I LOVED MY WIFE

donderdag 02.03.17 - zondag 02.04.17
Galerie

Met I loved my wife voert deze jonge kunstenaar, afgestudeerd aan de Academie voor Schone Kunsten van Gent, ons naar de onbekende hoeken van een van de donkerste pagina's van de geschiedenis.

Tijdens zijn verschillende reizen in Oostenrijk tussen 2012 en 2015 opteert Dieter De Lathauwer ervoor het landschap vast te leggen doorheen de traumatische sporen van de tweede wereldoorlog.

Aanvankelijk zijn het slechts sobere beelden van gebouwen met een gazon ervoor, waarin we enkel een stuk van een gevel, een muur of enkele vensters ontwaren.

Het thema gaat soms schuil achter een dicht gebladerte en lijkt zich te onttrekken aan de blik. Je benadert het met gedempte stappen en door middel van een langdurige observatie. De kunstenaar verwijdert zorgvuldig elke spectaculair element en dompelt ons beeld na beeld onder in een stille en ijzige wereld.

Deze tegelijk banale en strenge gebouwen zijn niets anders dan psychiatrische instellingen, die tijdens het nazisme het schouwtoneel vormden voor massale executies. Vanaf 1939 hebben meerdere euthanasiecampagnes in Duitsland en in Oostenrijk geleid tot de dood van patiënten met psychiatrische problemen, waaronder talloze kinderen. Honderdduizenden slachtoffers, die als minderwaardig werden beschouwd omwille van hun psychische problemen en die als nutteloos voor de maatschappij werden bestempeld, werden zo gedood door de medische staf. Een dergelijk geval wordt beschreven in een nazipropagandafilm, waarin een man verklaart zijn vrouw te hebben opgeofferd voor het welzijn van de natie, en waar de titel van de tentoonstelling, “I loved my wife”, vandaan werd gehaald.

De tentoonstelling stelt tegelijk foto's van de kunstenaar en vintage archiefbeelden voor in een visuele en geluidsinstallatie. Zonder het echt te onthullen, alludeert Dieter De Lathauwer op het verschrikkelijke verleden van deze plaatsen, die vandaag nog steeds in gebruik zijn, en legt op ingetogen en intelligente wijze de diepe stilte vast die ze uitstralen.

Dieter de Lathauwer (1978) woont en werkt in Gent.

Zijn werk is herhaaldelijk tentoongesteld tijdens persoonlijke en collectieve tentoonstellingen (Wewantosee, Museum voor hedendaagse kunst, Kanazawa, Japan, 2016; Conversations Rooms, Zebra, Gent, 2015; Sense of place, Bozar, 2012; Landscape Night, Recyclart, 2012, Introduction à l’aventure du rêve lucide, FotoMuseum, Antwerpen, 2010…).

Hij is ook de auteur van twee fotografische publicaties: Nightlife en Sado, uitgegeven in eigen beheer in 2013.

 

Dieter De Lathauwer heeft verschillende prijzen en erkenningen behaald, waaronder de "Bozar Photography Award" in 2012, hij maakt deel uit van de selectie van TIFF, het tijdschrift van het FotoMuseum van Antwerpen, en hij won de “Unseen Dummy Award Amsterdam” in 2016 met I loved my wife, waaraan in 2017 een uitgave zal worden gewijd.

 

Op maandag 6 maart organiseert mentormentor een workshop met Dieter De Lathauwer in de expo. 
Inschrijven: http://www.mentormentor.be/workshop/